Miskolc

2019.09.20. 10:00

Avas szálló: mit lehetne megtartani az épületből?

Aki miskolci, egyetért abban, hogy jobb sorsot kellene találni az erősen romos Avas szállónak.

Szaniszló Bálint

Avas szálló

Lehet szépítgetni a dolgot, de Miskolc belvárosának egyik csúnya „tájsebe” az Avas szálló. Az eddigi jó szándékú próbálkozások mind kudarcba fulladtak, hogy végre jobbra forduljon a hosszú évek óta üresen álló épület sorsa.

Azt tudhatjuk, hogy jelenleg Miskolc városának tulajdonában van a volt Avas szálló, a korábbi átépíttető cég felszámolási eljárása során vásárolták meg az ily módon eladóvá vált vagyontárgyat.

Az is tudható, hogy a miskolci önkormányzat a Miskolc Holding Zrt. segítségével igyekszik olyan befektetőt találni, aki jó befektetést lát az épület rendbehozatalában és további működtetésében.

Kell egy jó szálloda

Mert az idegenforgalommal, turisztikával, szálláshelyekkel foglalkozó szakemberek többsége egyetért abban, hogy Miskolcnak szüksége volna egy igazán színvonalas belvárosi szállodára, amely elhelyezkedésével, felszereltségével hozzájárulna a város jó képének alakításához.

Korábbi elképzelések szerint egy ilyen belvárosi szálloda jól szolgálná Miskolc egyre színvonalasabb fesztiváljait – gondoljunk csak a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra vagy a Bartók Plusz Nemzetközi Operafesztiválra. Arról nem is beszélve, hogy a városban egyre gyakrabban megforduló hazai és külföldi befektetők számára is megfelelő színvonalú szálláshelyet biztosítana egy megújult Avas szálló. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a konferenciaturizmus pedig még mindig virágzó üzletág, megfelelő menedzselés mellett ezt is meglovagolhatná egy megújult szállodakomplexum.

Mint ismert, annak idején Miskolc adta el a szállóként egyébként már 1986 óta nem funkcionáló épületet. A vevő terveket készíttetett, és elkezdte az épület felújítását. Különböző okok miatt a rekonstrukció leállt, és ezt követően jött az a bizonyos felszámolás. Azóta érdemi építés nem volt, állagmegóvó munkák igen.

A homlokzat érték

Természetesen köztéma az Avas szálló sorsa, amelynek bármilyen formában történő megújításához az a bizonyos három dolog kellene: pénz, pénz és pénz. Az épület állaga azonban annyira leromlott, hogy sokan kétségeiket fejezik ki, hogy van-e az a pénz, amelyből újjáépíthető. Ha a főutca felől nézzük meg az épületet, akkor sem szívderítő, de hátulról még leromlottabb az állapota. Olyan javaslat is elhangzott, hogy a homlokzat kinézetét „régi fényében” kellene helyreállítani, de magát az épületet teljesen át kellene alakítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában