18. Országos Fakitermelő Bajnokság

2019.09.13. 10:00

A legjobbak versenyeztek

Rekordok születtek a 18. Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjében.

Több versenyszámban mérték össze tudásukat

Fotó: Gribek Tímea

Nagy érdeklődés mellett, az Országos Vadásznap és Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál keretében rendezték meg az idei STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság szeptember 7-i döntőjét. A megmérettetésen összesen negyven csapat – köztük a Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek – mérte össze tudását festői környezetben, a pákozd-sukorói arborétum területén.

Széles paletta

A versenyre a tavasz óta tartó regionális elődöntőkön keresztül kerülhettek be a csapatok. Póstelek, Nagykanizsa, Pilisszentiván, Császár, Keszeg és Bükkzsérc regionális versenyei után most az idei legnagyobb megmérettetés várt a fakitermelőkre, tűzoltókra és erdésztanulókra. Az indulók palettája nagyon széles volt: állami erdőgazdaságok, fakitermelő vállalkozók, oktatási intézmények csapatai küzdöttek az ország minden részéről. A 40 csapat két fordulóban mérhette össze tudását, az erdőben végzett leg­gyakoribb munkaműveleteket utánzó döntés, kombinált darabolás, gallyazás, választékolás, hasítás, sarangolás fő számokban, illetve a motoros láncfűrész vezetőlemezének szerelésében versenyeztek.

Fotó: Gribek Tímea

A legérdekesebb próbatétel kétségkívül a szerelés versenyszám volt, amely során új rekord született. A délelőtti 17 másodperc napi rekordot néhány óra elteltével két csapat, az Északerdő-Encsitűz és az Északerdőtűz gárdája is 13 másodperc alá vitte, ugyanis ennyi idő elegendő volt nekik arra, hogy precízen, biztonságos körülmények között fordítsák meg a vezetőlemezt. „Ez egészen emberfeletti teljesítmény” – mondta az egyik versenyző a tűzoltók teljesítményét látva.

Az első nyolc csapat – 1. Ritrovi Kft.–Mecsekerdő Zrt., 2. ÉSZAKERDŐ 100+, 3. Gemenc Zrt., 4. Dalerd Zrt.–Nagy István csapat, 5. Silvanus 2001 Kft.–Molnár Ervin e.v., 6. Süt­tői Hántoló Szarvasok, 7. Agrogold Császár–Karsai Team, 8. Bakonyi Bogvágó Banda–Bakonyerdő Zrt. I. csapat – idén is megszerezte az indulási jogot a 2020-as Bajnokok Bajnoka fakitermelő kupára.

A verseny végén a dobogósoknak Bakon Gábor, az Andreas STIHL Kft. ügyvezetője és Szentesi Levente marketing­igazgató adott át nagy értékű vásárlási utalványokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában