Baba-mama

2019.08.24. 08:00

Vásárok az újrahasznosítás jegyében

A baba-mama klub számos programmal várja a családokat az Avason.

Nagy-Hankó Krisztina

A klub jó lehetőség arra is, hogy megszabaduljanak a családok a kinőtt ruháktól

Fotó: Nagy-Hankó Krisztina

Az Ökumenikus Segélyszervezet avasi Közösségi Pontjában számos ingyenes programmal várják a családokat. Nyáron több gyermektábort is szerveztek, és a kisgyermekes anyukák elfoglaltságáról is gondoskodtak. Tematikus baba-mama klubjukban minden alkalommal hasznos időtöltést ígérnek. Immár második alkalommal szerveztek bababörzét, amelyen az anyukák árulhatták gyermekük kinőtt ruháit, megunt játékait.

Ismerős arcok

Az esemény szervezője Budai Bernadett, aki a klub megálmodója is egyben.

– Hétfőnként baba-mama klubot tartunk, és az ide járó anyukák adták az ötletet a börzéhez, tehát elmondható, hogy a közösség hívta életre – mondta a szervező. – Szívesen teret biztosítunk az ilyen kezdeményezéseknek. Első alkalommal a lehetőség azoknak adatott meg, akik rendszeresen járnak a klubba. Ezúttal már mások is bekapcsolódhattak – hangsúlyozta Bernadett.

A baba-mama klub annak idején úgy kezdődött, hogy Bernadett mint az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa szeretett volna valami olyat csinálni, úgy dolgozni részmunkaidőben, hogy a kisfia is vele lehessen. Úgy gondolta, ebben tudna úgy kiteljesedni, hogy közben a gyermeke is vele van, és másokat is be tudnak vonzani a Közösségi Pontba. Maga a segélyszervezet már évek óta jelen van Miskolcon, családok és gyermekek segítése a cél, amiben a gyermekek fejlesztése is fontos. Az avasi Közösségi Pont másfél évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. Az eseményeket egyelőre zárt csoportban hirdetik a Facebookon, nem teljesen nyilvános rendezvények. Ha azonban ellátogat valaki hozzájuk, általában onnantól kezdve aktív tagja lesz a közösségüknek.

– Egy közösség akkor jó, ha ismerős arcokkal tudunk találkozni – fogalmazta meg véleményét. Nagyon erős a baba-mama klub ebből a szempontból. Hétről hétre kialakul egy női kör, akik meg tudják beszélni a különböző témákat. Bernadett a szájhagyomány útján terjedő hírekben hisz, nem baj ha egyelőre kevesen vannak, de az összetartó kis csapat.

Élmény és támogatás

Nullától 18 éves korig megtalálják a gyerekek a maguk programját náluk, és ebbe a felnőtteket, szülőket is be lehet vonni. Sok területen tudnak segítséget nyújtani, és alapküldetésük, hogy itt nemcsak élményt, hanem támogatást és segítséget is kapjon a család. Tisztában kell lenniük azzal, hogy milyen problémával mikor fordulhatnak a segélyszervezethez – összegezte Bernadett.

A klub jó lehetőség arra is, hogy megszabaduljanak a családok a kinőtt ruháktól
Fotó: Nagy-Hankó Krisztina

Rakaczkiné Molnár Dominika és kislánya, Tamara ez év márciusáig rendszeresen jártak a Közösségi Pont baba-mama klubjába, azóta a pici bölcsis lett, és ezért már ritkábban jönnek, de nagyon jónak találja a kezdeményezést.

– Szép és igényes a környezet, rengeteg játék van a kicsiknek, minden édesanyának csak ajánlani tudom, főleg azoknak, ahol nincs testvér, mert a gyerekek számára ki kell nyitni a világot. Itt ehhez megvan a segítség – mondta el az édesanya. A bababörzére kislánya kinőtt, de még jó állapotban lévő ruháit hozta árulni. Véleménye szerint, ha híre megy, egyre többen jönnek majd. Máskor is szívesen eljön eladóként, vásárlóként egyaránt.

Nem a neten kereskedik

Mint dolgozó anyuka, nagyon jó lehetőségnek tartja, hogy megszabaduljon a kinőtt ruháktól, mert csak gyűlik, és nincs ideje, sem energiája az interneten árulni – mondta Kovács Szilvia, aki hozzátette még, hogy ez az, amiért inkább börzére jár. Most a kislánya, Zita is eljött vele, mert ez egyben jó program is, a börze ideje alatt ugyanis Kerekítő foglalkozás zajlik a kicsiknek. Szilvia szerint színesíti a börzét és bevonzza a vásárlókat. Úgy látja, hogy már most sokkal többen vannak, mint az első alkalommal, úgyhogy szerinte van ennek jövője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában