Állatvilág

2019.08.06. 16:00

Vadveszély az utakon

A nyárnak ebben az időszakában az őzek aktívabbak, ezért gyakrabban találkozhatnak velük az autósok is.

Detzky Anna

Az utakon tábla figyelmeztet a vadveszélyre

Forrás: ÉM

Július közepétől decemberig eltart az erdő nagyvadjainak a párzási időszaka. A legnagyobb állománnyal rendelkező őzek kezdik a sort, ezért ilyenkor fokozottan figyelniük kell a sofőröknek.

Elvakítja őket a fény

– Körülbelül július 15-től augusztus 20-ig az őzbak kergeti, hajszolja a sutákat. Az állatok az utódnemzésre koncentrálnak, óvatlanabbak, és elhagyják azokat az útvonalakat, szaknyelven váltókat, ahol megszokták, hogy rendszeresen járnak. Ezek azok a csapások, amelyeken átvonulnak egy távolabbi helyről a másikra, amikor éppen nem táplálkoznak. A szaporodási időszakban az erdő bármely területén, sőt az autóutakon is sűrűbben találkozhatunk velük. A bakok a saját territóriumukat védelmezik, ugyanakkor felkeresik a suták otthonterületét. A gépkocsival vagy motorral közlekedőket óvatosságra inteném, mert ez az egyik oka a megnövekedett balesetszámnak – adta tudtul Kovács István János, az Országos Magyar Vadászkamara Heves megyei Területi Szervezetének tit­kára.

Az őz nemcsak erdős részeken, hanem szántóföldek mentén is megfordul, bármely napszakban.

– Erre a fajra jellemző leginkább a kergetőzve történő párzás, ezért különösen kitett a gépjárművekkel történő ütközéseknek. A késő esti és éjszakai órákban, amikor a vadak elhagyják a nappali pihenőhelyüket és táplálék után kutatnak, szarvasok, vaddisznók és ragadozók is feltűnhetnek az út mellett. Év közben azt is megfigyelték, hogy az állatok az autókat látva nem menekülnek el azonnal, hanem megriadva, lebénulva bevárják a veszélyforrást. Ennek az lehet az oka, hogy sötétedés után a reflektor elvakítja őket, és képtelenek beazonosítani, hogy mi közeledik feléjük – magyarázta a fővadász.

Ne próbáljunk kerülni!

A baleseteket a sebesség csökkentésével tudjuk csak megelőzni, mert így még időben észleljük az állatot.

– Amikor olyan terepen autózunk, ahol feltűnik egy erdőlakó, mindenképpen lassítsunk, és ha lehet, álljunk is meg! Hogyha elkerülhetetlen az ütközés, akkor semmiképpen ne rántsuk félre a kormányt, hanem inkább erőteljesen húzzuk be a vészféket! A balesetek akkor a legsúlyosabbak, gyakran halálosak is, amikor megpróbálják a vadat kikerülni, és emiatt elvesztik az uralmukat a jármű felett. Viszont ütközésnél általában, bár nagyobb anyagi kárral, de sérülés nélkül át lehet vészelni a szerencsétlen helyzetet. Sajnos motoros baleset is előfordul. A védőfelszerelés, a bukósisak és a sebprotektor életmentő lehet ilyen esetben – sorolta a szakember.

Az őzek nagy száma miatt nincs jelentősége a kilövésnek.

– Sokszor a vadászokat okolják a kialakult helyzetért, pedig mi ugyanúgy részesei vagyunk a problémának. Magam is napi szinten vezetek éjszaka az erdőben és találkozom szarvassal, őzzel, vaddisznóval autózás közben. Egyet lehet tenni, nem kilencvennel haladni ezeken a pontokon, hanem mondjuk hatvannal. Lehet, hogy így egy kicsivel később érek haza, de legalább elkerülöm a bajt.

A kilövés nem jó

– A párzási időszakban az állatok aktivitását kilövéssel sem lehet befolyásolni. A sutának csak október 1-től kezdődik a vadászidénye. Szeptember 31-ig egyedül a bakokat szabad lőni, de a jelentős állomány miatt az üresen maradt territóriumot azonnal elfoglalja egy új bak – osztotta meg Kovács István János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában