Miskolc

2019.08.14. 12:30

Tele csillagokkal

Világszerte tízezrek kísérték figyelemmel a különleges jelenséget.

Tajthy Ákos

Csillaghullás Hollókőnél

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Hullócsillagokat ábrázoló képek árasztották el hétfőről keddre a népszerű közösségi portálokat. Az év leghíresebb és legnépszerűbb meteorraja a Perseidák, melyet világszerte megkülönböztetett figyelem kísér. A 258. augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc emlékére „Szent Lőrinc könnyeinek” is gyakran nevezett meteorraj érkezése általában augusztus közepére esik.

Mizser Attila csillagász, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára az MTI-nek úgy fogalmazott, a Persus csillagkép felől érkező Perseidák meteorraj július 20. és augusztus 20. között majdnem egy hónapon keresztül figyelhető meg, de hétfőről keddre virradó éjszaka volt látható a jelenség maximuma, ezen az éjszakán hullottak a legszaporábban a meteorrajból származó csillagok.

Az égi jelenség megfigyelésére idén is az ország több pontján megszervezték a Hullócsillagok éjszakáját, sokan pedig túrával kötötték össze a csillaglest, hiszen az égi jelenség sokkal szebben látható olyan helyekről, ahol kisebb a fényszennyezettség.

A csillaghullást fotósok ezrei lesték világszerte, köztük a különböző hírügynökségek munkatársai is. A Magyar Távirati Iroda több képet is közölt fotóriportereinek felvételeiből, nekünk Komka Péter Hollókőn készült fotója tetszett leginkább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában