Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.08.16. 20:00

Segítsenek a jégkárosultaknak!

Cserépre, fóliára, munkaerőre és pénzbeli adományra lenne szüksége a jégkárt elszenvedett településeknek.

Detzky Anna

Jól jön minden segítség

Fotó: Vajda János

A kedd délutáni és esti jégeső házak komplett tetőszerkezetét és melléképületeit tette tönkre megyénkben. Sok épület felülről és néhol alulról is teljesen beázott, a bútorzat és rengeteg személyes tárgy vált használhatatlanná. A veteményes- és gyümölcsöskertekben, illetve a földeken jelentős mezőgazdasági kár keletkezett. Bizonyos településeken elfogyott az ideiglenes helyreállításhoz szükséges alapanyag is. A hiányokról a legsúlyosabb gondokkal küzdő települések polgármestereit kérdeztük.

– Ongán elsősorban anyagi kár keletkezett, ezért pénzbeli támogatásra és építőanyagra lenne szükségünk. Ez utóbbi minden háznál másképpen alakul, mert van, ahol a pala tört össze, máshol pedig a cserepet hordta le a szél. Nem tudjuk, hogy számíthatunk-e még esőre, de amíg a tetőket teljesen helyre tudják állítani a tulajdonosok, ideiglenesen fóliát is be kellene még szereznünk, hogy ne ázzanak be az ingatlanok – sorolta dr. Madzin Tibor, Onga polgármestere.

Adomány és munkaerő

Varbón egy palatetős ház sérült súlyosabban, és jelentős mezőgazdasági kárról számolt be Üveges Géza polgármester. A szomszédos Parasznyán pedig leginkább tárgyi adományokra lenne szükség.

– Teljesen tönkrementek a bútorai, a háztartási gépei és a ruházata több gyermekes családnak, ahol beázott a tető. Ezek kis lakások, kint tartották a fészerben a mosógépet és a centrifugát, amelyek használhatatlanná váltak. Az egyik tulajdonosnak, akinek a házát teljesen ki kellett pakolni az önkormányzat nyújtott anyagi támogatást. A helyreállítást és takarítást jelenleg is végzik a közfoglalkoztatottjaink – mondta el érdeklődésünkre Horváth Jánosné, Parasznya polgármestere.

 

Sajólászlófalván a leginkább rászoruló lakosok számára kért segítséget a polgármester.

– Tegnap itt járt nálunk egy család, akihez ki kellett hívni a tűzoltókat, mert bedőlt a kémény és összetört a cserép. Náluk tavaly halt meg az elvált édesanya, négy gyermek maradt árván. Nekik nagyon jól jönne az adomány. Segített a tűzoltóság, lefedték fóliával a háztetőt, hogy ne ázzanak tovább, de a kéményt újra kell majd építeni. Takarófóliára és szögekre lenne még szükségünk, hogy teljesen felvértezzük magunkat a további esős időjárás ellen – kérte Pálcza Józsefné, a település polgármestere.

Gyűjtést szerveznek

A legsúlyosabb károkat Szin, Szögliget és Szőlősardó szenvedte el. A három községből is érkeztek megkeresések és lakossági felajánlások. Ötvös Bálint, Szin polgármestere szerint hosszadalmas folyamat, amíg mindent helyreállítanak, de megállás nélkül dolgoznak. Az állagmegóvás már megtörtént, bár kisebb károk még fennállnak a településen. Ahol pedig komoly a gond, ott a biztosító fog intézkedni.

 

A közösségi médiában egy szini lakos arról számolt be, hogy rengeteg háztető, ablak, redőny tört össze. Sok az olyan család, ahol újszülött vagy tíz évnél fiatalabb gyermek él. Összedőltek házak, és autók rongálódtak meg. Az embereknek leginkább cserépre, ponyvára lenne most szüksége adományként.

 

Holló István, Szőlősardó polgármestere jelezte, hogy tetőfedő cserepet szívesen fogadnak, de még tart a kárfelmérés a faluban. Egy szemtanú leírása szerint összetört háztetők, betört ablakok, beázott födémek és falak düledeznek mindenfelé, amerre szem ellát; pénzzel, munkaerővel is tudnak segíteni a rászorulóknak. A Szögligetért Baráti Kör gyűjtést szervez a jégkárosultak megsegítésére. A felajánlást a 11734080–21252491-es számlaszámra várják. A támogatást az önkormányzat a leginkább rászorulóknak juttatja el – tudtuk meg.

Az egyházak is segítenek

A Magyar Református Szeretetszolgálat adománygyűjtéssel, a Katolikus Karitász önkéntesei pedig helyszíni kárfelméréssel segítik az érintett településeket.

 

„A Magyar Református Szeretetszolgálat a természeti katasztrófák idején is segítséget kíván nyújtani a kárt szenvedettek számára. A szeretetszolgálat önkéntes tűzoltó csapata, valamint adománykoordinációs központja már felvette a kapcsolatot a helyi önkormányzatokkal. Emellett országos adománygyűjtést indít a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei viharkár érintettjei számára, hogy minél hathatósabb módon tudják támogatni a helyieket. Az adományokat a 10702019–85008898–51100005-ös bankszámla-számra lehet átutalni „Borsod” közleménnyel. Emellett tetőfólia, cserép és pala felajánlását, valamint ácsmesterek jelentkezését is várják” – tájékoztattak sajtóközleményükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában