Miskolc

2019.08.05. 17:30

Népszerű lesz a gyógypedagógia

A pótfelvételi jelentkezési határideje augusztus 7-e, hiánypótlásra pedig nincs mód.

Hegyi Erika

Aki pár ponttal lemaradt, még jelentkezhet pótfelvételire (illusztráció)

„Ötvennyolc évesen pénzügyi diplomával közalkalmazottként egy iskola gazdasági dolgozója vagyok. Van-e lehetőségem arra, hogy jelentkezzem és elvégezzem államilag finanszírozott formában a most induló gyógypedagógus szakot Miskolcon? Ha igen, mit kell tennem?” – kérdezte olvasónk a Miskolci Egyetem vezetőitől, akik a ponthatárok megállapítása után szívesen vállalták, hogy válaszolnak olvasóink pótfelvételivel kapcsolatos kérdéseire.

Dr. Jakab Nóra, az egyetem oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettese és dr. Fekete Sándor tanulmányi szakreferens hangsúlyozta: természetesen van lehetőség jelentkezni, mivel az állam összesen 12 államilag támogatott félévet finanszíroz mindenkinek. A diploma minősítése alapján is számítható pontszám a korábban végzetteknek. A jeles diploma 400 pontot, a jó 370 pontot, a közepes 340 pontot, az elégséges 310 pontot „ér” a jelentkezés során. Emellett bárki kiszámíthatja a pontszámát a hozott és az érettségi pontok alapján is. Pontszámító kalkulátort a www.felvi.hu oldalon lehet találni. A felvételi során a kedvezőbb pontszámítást veszik figyelembe, de nagyon fontos, hogy a diploma alapján számított pontnál a diplomát kell feltölteni az elektronikus felvételi rendszerbe, viszont a hozott és érettségi pontok esetében ezenfelül az érettségi bizonyítványt és a középiskolai bizonyítványt is szkennelt formátumban. A középfokú nyelvvizsga 28 többletpontot jelent, hangsúlyozták az egyetemi vezetők.

Szakma vagy egyetem?

Másik olvasónk arról írt, hogy tavaly Budapestre felvételizett gyógypedagógia szakra, de néhány ponttal lemaradt, ezért elkezdte a szociális munkás szakot. – Ha most jelentkezem Miskolcra gyógy­pedagógiára, lesznek olyan tárgyak, amelyeket elfogadnak majd? – kérdezte.

A szakemberek válaszából kiderült: biztosan lesznek ilyen tantárgyak, főként az alapozó és a társadalomtudományi képzési modulban. A kreditbeszámításra vonatkozó kérelmet a szorgalmi időszak elején kell benyújtani.

Következő olvasónk magyar szakos általános iskolai tanár már 30 éve. Azt kérdezte, indul-e levelező tagozaton állami ösztöndíjas formában gyógypedagógia szak. Kiderült: igen, indul, tehát bátran jelentkezhet.

Egy frissen érettségizett olvasónk a következőket írta:

– Szakgimnáziumban érettségiztem. Azt terveztem, hogy először megszerzem a szakmát, és csak utána megyek egyetemre. Azonban nincs meg a nyelvvizsgám. Jövőre valóban már csak azok jelentkezhetnek a felsőoktatásba, akik megszerezték a nyelvvizsgájukat? Érdemesebb inkább most jelentkeznem az egyetemre?

Az egyetemi vezetők jelezték:

– A jelenlegi szabályok alapján jövőre csak azok jelentkezhetnek a felsőoktatásba, akik legalább egy emelt szintű érettségivel és legalább egy középfokú nyelvvizsgával rendelkeznek. Amennyiben ezek a szabályok nem módosulnak, úgy mindenképpen érdemesebb idén jelentkezni.

Egy újabb fiatal azt szerette volna tudni, hogy ha most, a pótfelvételi során bekerül az egyetemre, később lesz-e lehetősége átmenni állami ösztöndíjas képzésre?

Megtudhatta, hogy két lezárt félév után a legjobb eredményt elérő önköltséges hallgatókat átsorolják a megüresedő állami ösztöndíjas helyekre.

Pontokat ér

– Kevés lett a pontom az alapképzéshez. Milyen előnyökkel jár, ha elkezdek egy felsőoktatási szakképzést? – kérdezte újabb olvasónk.

– Amennyiben ugyanazon képzési területen tanul tovább alapszakon a későbbiekben, a megszerzett jeles felsőoktatási szakképzési oklevél 32 pontot, a jó 20 pontot ér a felvételi eljárásban. A megszerzett kreditek körülbelül hetvenöt százalékát pedig beszámítják az alapszakos tanulmányai során – tájékoztatták az egyetemi vezetők.

Megtudhattuk azt is, hogy pótfelvételi eljárásban tavalyhoz képest nincs jelentősebb változás, de azt fontos hangsúlyozni, hogy a jelentkezési kérelemhez csatolandó dokumentumokat a jelentkezési kérelemmel egyidejűleg kell feltölteni augusztus 7-ig. Hiánypótlásra pedig nincs mód.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában