Iskolakezdés

2019.08.18. 17:30

Nagy teherautók hozzák már most

Folyamatosan érkeznek a tankönyvek az iskolákba. A diákmunkások is segítenek a pakolásban.

Hegyi Erika

Oroszné Vámos Andrea és Krajnyákné Kovács Darina iskolatitkárok mutatják az új tankönyveket

Fotó: Kozma István

Elkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba. A szeptemberben induló tanévben szinte már minden évfolyam ingyen kapja a könyveket, 2020-ban pedig már senkinek nem kell fizetnie érte, aki a közoktatásban tanul.

A miskolci Fazekas utcai általános iskolába csütörtökön érkeztek meg a könyvek és munkafüzetek. Palágyi István tankönyvfelelőstől megtudtuk, az oktatási intézmények előre megkapták az értesítést, hogy mikor esedékes a szállítás. A könyveket a Magyar Posta hozza nagy teherautókkal. A küldemény nagyságától függően az iskolák igényelhettek diákmunkásokat, akik a pakolásban és a könyvek számolásában segítenek. A tankönyvfelelősnek felelősségteljes munkája van ilyenkor, hiszen ellenőriznie kell, hogy megvan-e az összes megrendelt kiadvány, majd csoportosítania kell évfolyamonként és tankönyvfajtánként. Ezt követően a tartós tankönyveket a könyvtáros bevételezi, hiszen ezek a kötetek az iskolai könyvtár tulajdonai lesznek, és a gyerekek csak kölcsönbe kapják. Ezután a könyveket osztályonként is csoportosítani kell, melyet az első tanítási napon az osztályfőnökök osztanak ki a gyerekeknek.

A szülő megveheti

– Ma már nem jellemző, hogy a testvérek egymástól öröklik a tankönyveket, hiszen azokat vissza kell adni a könyvtárnak, és a tartalmuk is elég gyakran változik. Három-négy tanévet kellene kibírnia egy-egy kötetnek, de előfordul, hogy a diákok összefirkálják, elszakítják vagy nem adják le tanév végén. Ilyenkor felszólító levelet küld a könyvtáros a szülőnek, de előfordul, hogy ennek sincs foganatja – árulta el tapasztalatait Palágyi István. Megtudtuk, ha a szülő úgy dönt, hogy inkább megveszi gyermekének a könyveket, akkor ezt is megteheti.

 

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) oldalán található egy szülői felület, ahol a rendelést le lehet adni. Ha ezt nehézkesnek tartja valaki, könyváruházban is megvásárolhatja a szükséges könyveket, de ott többe kerülnek.

A Fazekas iskola közel 730 tanulója számára 9-10 ezer tankönyv és munkafüzet érkezett. Új, tartós tankönyvek csak azokból kellettek, amelyekből kevés vagy egyáltalán nem volt a könyvtárban. A könyvtárfelelős azt is elmondta lapunknak, hogy az iskolában már csak állami tankönyveket használnak a pedagógusok és a diákok.

Folyamatosan javították

A Földes Ferenc Gimnáziumba augusztus első napjaiban érkeztek meg a tankönyvek, Veres Pál igazgató tájékoztatása szerint minden rendben volt a szállítással és az átadás-átvétellel. A gimnáziumnak 880 diákja van, közülük körülbelül 700-an teljesen ingyen kapják a könyveket, a 12. évfolyam még nem, de jövőre már a végzősöknek sem kell majd fizetniük. A Földesben is az állami tankönyveket rendelték meg a pedagógusok.

– Azzal, hogy az állami tankönyveket folyamatosan fejlesztették és javították, mára elfogadhatóak és használhatóak. Ha szükség van rá, a tanárok kiegészítik a tartalmukat. Bár úgy látom, hogy egyre inkább az elektronikus tankönyvek kerülnek majd előtérbe – vázolta a jövőt az igazgató, hozzátéve: a Földesben az első tanítási napon kapják meg a diákok a könyveket, amelyek itt is a könyvtár tulajdonában vannak. Az érettségihez szükséges köteteket a diákok maguknál tarthatják a vizsgákig, sőt a gimnáziumnak pluszpéldányai is vannak arra az eshetőségre, ha valakinek szüksége lenne rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában