Miskolc

2019.08.02. 09:30

Megújulnak a kisvasút kocsijai és a pálya is

A LÁEV is szerepel a kormány kisvasútfejlesztési programjának második ütemében.

Tajthy Ákos

A kisvasútnál a Múzeumok Éjszakáján az év júniusában

Több mint tizenkétmilliárd forintból mintegy tizennyolc kisvasút újulhat meg teljesen a következő három évben – a kormány döntéséről Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos számolt be.

A program azért szükséges, mert több kisvasút az elmúlt években rendkívüli módon elhasználódott. – A balesetveszély miatt a felújításuk sürgető, mert állapotuk miatt több vonalszakasz a bezárásközeli állapotba került – közölte a kormánybiztos.

A LÁEV-et is üzemeltető Északerdő Zrt. kommunikációs tanácsadója, Vereb István érdeklődésünkre elmondta, a korszerűsítésekre információik szerint jelentős költségvetési támogatás áll majd a rendelkezésre, viszont mivel a kormányhatározat még nem jelent meg, a konkrétumokat nem ismerik.

– A projekt célja a jelenleg is használt vonalhálózat hosszú távú és biztonságos üzemeltetési feltételeinek javítása, amely új pályaszakaszok építését nem tartalmazza, de szervesen illeszkedik a korábban megvalósított és egyéb forrásból párhuzamosan folyó beruházásokhoz. A LÁEV átfogó fejlesztés során nemcsak a pályahálózat és a kiszolgáló infrastruktúra fejlesztését tervezzük, hanem a gördülőállomány különböző szintű felújítását, köztük mozdonyok hibrid átalakítását is – hangsúlyozta Vereb István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában