Ország tortája

2019.08.05. 17:00

Málnás édesség az ország idei tortája

Megválasztották Magyarország tortáját, az öt döntős közül a Boldogasszony csipkéje lett a nyertes.

Tóth Norbert a Boldogasszony csipkéjével

Idén Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje lett az ország tortája, így ő viselheti a kitüntető címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Gyuris László szegedi cukrászmester nyerte a Kicsi Gesztenye tortával – írja a Mindmegette.

Tizenharmadik alkalommal

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Évről évre egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri. Az ipartestület magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt, melyek szigorúan csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak – írják a testület honlapján.

Idén 31 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország tortája címre. A szakmai zsűri kétfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri öt tortát, majd újrakóstolták a döntős tortákat, és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoztak.

Győztes a „Kicsi Gesztenye”

Így született meg a győztes, a Boldogasszony csipkéje, Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása. A tehetséges fiatal cukrász az elmúlt évek döntőinek rendszeres résztvevője, a tavalyi évben bronz­érmet nyert.

A nyolcadik alkalommal megrendezett Magyarország Cukormentes Tortája versenyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. Az idei győztes „Kicsi Gesztenyét” a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere, Gyuris László és csapata készítette.

A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és gabonalisztet. Ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládéívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízei mellé elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült „Kicsi Gesztenye” a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján szeletenként csupán 14,9 gramm szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet.

A miskolci Kisgergely Cukrászdában a korábbi évekhez hasonlóan az idén is kapható lesz majd Magyarország tortája.

– Ehhez a cukrászszövetségnél regisztrálnunk kellett, és már előre megkapjuk a receptet, hogy fel tudjunk készülni a gyártásra – tudtuk meg Kisgergely Zsolttól. Az alkalom előtt egy héttel sajtónyilvános bemutatót is tartanak az új Magyarország-tortával kapcsolatban.


Magyarország tortái

2010: Szilvagombóc torta Sulyán Cujrászda, Veresegyháza

2011: Kecskeméti barackos kölestorta, Zila Kávéház, Budapest

2012: Szabolcsi almás máktorta, Koko Cukrászda, Veszprém

2013: Milotai mézes grillázstorta, Major Cukrászda, Budapest

2014: Somlói revolúció, Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár

2015: Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta, G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján

2016: Az Őrség Zöld Aranya, G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján

2017: Balatoni Habos Mogyoró, SUGAR! Design Cukrászda, Budapest

2018: Komáromi kisleány, Jánoska Cukrászda, Komárom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában