Répáshuta

2019.08.23. 17:30

Madárcsicsergésre hívják a hegyek szerelmeseit

Minden turistaágy egy turistaházban mentesít három kórházi ágyat.

Fotó: Ádám János

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program támogatásával megújult a Bükki Nemzeti Park répáshutai Borostyán Panziója. A vendéglátóhely hivatalos átadóján tegnap köszöntőt mondott Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Kiemelte, az első hegyvidéki erdős park alapító okiratában is szerepel többek között, hogy segítse a szabadidő kulturált eltöltését, a turizmus fejlesztését. Néhány adattal jellemezve a parkot elmondta: 17 fokozottan védett növény, 53 fajta orchidea és 18, csak itt található növény gazdagítja a bükki térséget. Ötven fokozottan védett és háromszáz védett állat található az erdőkben, 1200 barlang és 90 forrás lelhető fel a területen.

„A panzió felújítása során a családos vendégekre külön is gondoltak.” Rónai Kálmánné

Klímatudatosan

A felújítási program keretében – mely a klímatudatosság jegyében valósult meg – a panzió külső szigetelést és energiatakarékos nyílászárókat kapott, megújultak a fürdőszobák, a szobák és a konyha is. Mindemellett elektromos autótöltő és játszótér kialakítására is sor került. A felújítás összértéke nettó 56 millió forint volt. A hét darab kétágyas, pótágyazható szobában 21 személy kulturált elhelyezésére nyílik lehetőség. A panzió felújítása során a családos vendégekre külön is gondoltak, játszótér és gyermek játszósarok várja a kicsikkel érkezőket.

A panziót számos gyalogút és kerékpáros útvonal érinti, melyek jól kihasználhatóak a turisták számára. Az igazgató hangsúlyozta, azért fontos segítség a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program, mert bár a nemzeti park idei költségvetési támogatása eléri a hétmilliárd forintot, azon belül nincs mód a szálláshelyfejlesztésre.

Remek együttműködés

Az ünnepélyes program során az épületet átadta Németh Imre, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program programmenedzsere, aki elmondta: sok szállal, rengeteg személyes élménnyel kötődik a bükki vidékhez. Kiemelte a kivitelezés során tapasztalt kiváló együttműködést az igazgatóság munkatársaival, és jelezte, hamarosan újabb közös program során a rejteki objektum felújításakor is hasonlóra számítanak.

 

Érzékletes mondással emelte ki a program jelentőségét, miszerint jó tudni, hogy minden turistaágy egy turistaházban mentesít három kórházi ágyat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában