augusztus 20

2019.08.18. 11:30

Kész lett az ország szülinapi tortája

Boldogasszony csipkéjének hívják, de csak a nevében tartalmaz csipkét.

Bájer Máté

Horváth Zsolt cukrászmester már porciózza is az ország tortáját

Fotó: Ádám János

Mivel lehetne az államalapítást méltóbban megünnepelni, mint egy igazán finom, hazánkra jellemző ízvilágú tortával? Idén 13. alkalommal hirdette meg a Miniszterelnökség és az Ipartestület azt a versenyt, ami folyamán az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját fantáziatortáikkal a megtisztelő cím elnyerésére. A háromkörös megmérettetés során először a legjobb tíz, majd legjobb három receptet választja ki a zsűri, de ezek közül végül csak egy lehet az ország tortája. A pontos és eredeti receptet augusztus huszadikán teszik nyilvánossá minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének hivatalos honlapján – ettől kezdve árulhatják a licenckulcsot beadó cukrászdák is a terméket.

Csipkés málnatorta

Idén a dunaföldvári Tóth Norbert által megálmodott sütemény nyerte el a kitüntető címet a Boldogasszony csipkéje fantázianevű tortájával. Mielőtt bárkinek is egy, a nagymama féltve őrizgetett hecsedlilekvárjával megkent piskóta jutna eszébe a név hallatán, leszögezzük, a tortának csak a nevében szerepel csipke, a hozzávalói között nem. Bár jellegzetesen a magyar ízek dominálnak benne, ezzel a desszerttel mégis bármelyik öntudatos olasz barnamedvét ki lehetne csalogatni a talján erdőségekből, hiszen fő összetevője a málna, amit bazsalikommal és fehér csokoládéval bolondítanak meg.

 

„Az alkotásalján egy málnás ropogós réteg található, ezen egy málnapürével dúsított tésztaréteg helyezkedik el, majd erre kerül a tejszínnel lazított krém, a tetejét pedig egy bazsalikomos, citromos ganache koronázza” – hangzik a leírás. Az biztos, hogy az egész csupa málna, hiszen tortánként mintegy 600 gramm kimagozott gyümölcsöt használnak fel. A névválasztásnak is sokkal prózaibb okai vannak, mint először gondolnánk, hiszen Boldogasszony csipkéje a málnának a dunántúli népies elnevezése.

Miskolcon is meg lehet majd kóstolni.

Nyolc főzés, egy sütés

A Kisgergely Cukrászda konyháján Horváth Zsolt cukrászmester beszélt nekünk a tortáról, ami augusztus 20-tól az ő kínálatukban is megtalálható lesz, sőt el is készített egy mintadarabot a nem mindennapi édességből.

„Különlegessége, hogy nagyon sok málna felhasználásával csinálják. Kifejezetten bonyolult receptről van szó, hiszen nyolc főzésből és egy sütésből áll elkészíteni. Fontos dolog, hogy a málnát magtalanítani kell, ami tovább fokozza a nehézségi szintet – meséli a cukrászmester, aki szerint a fanyar gyümölcs kiválóan harmonizál a fehér csokival és a bazsalikomos ganache-zsal. Megtudjuk azt is, hogy az eddigiekkel ellentétben most nem a lapok közé került a ropogós réteg, hanem a legalsó tortalapot kenték meg vele, tehát ez képezi a sütemény alapját.

Összetett recept

Horváth Zsolt arról is mesélt nekünk, hogy a mostani jóval összetettebb recept, mint mondjuk az első, Madártejes országtorta volt 2007-ben.

„Ha visszatekintünk, az elmúlt pár évben a ropogós réteg már majdnem minden tortánál feltűnik. Tehát nemcsak összetevőikben, de a készítési technika tekintetében is bonyolódtak a receptek. Az eddigiek közül a mostani mellett talán a Somlói revolúció volt a legösszetettebb torta.”

Bárhogy is legyen, a Boldog­asszony csipkéje egy igazi ízbomba, ami várhatóan sokak kedvence lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában