2019.08.18. 11:30
Kész lett az ország szülinapi tortája
Boldogasszony csipkéjének hívják, de csak a nevében tartalmaz csipkét.
Horváth Zsolt cukrászmester már porciózza is az ország tortáját
Fotó: Ádám János
Mivel lehetne az államalapítást méltóbban megünnepelni, mint egy igazán finom, hazánkra jellemző ízvilágú tortával? Idén 13. alkalommal hirdette meg a Miniszterelnökség és az Ipartestület azt a versenyt, ami folyamán az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját fantáziatortáikkal a megtisztelő cím elnyerésére. A háromkörös megmérettetés során először a legjobb tíz, majd legjobb három receptet választja ki a zsűri, de ezek közül végül csak egy lehet az ország tortája. A pontos és eredeti receptet augusztus huszadikán teszik nyilvánossá minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének hivatalos honlapján – ettől kezdve árulhatják a licenckulcsot beadó cukrászdák is a terméket.
Csipkés málnatorta
Idén a dunaföldvári Tóth Norbert által megálmodott sütemény nyerte el a kitüntető címet a Boldogasszony csipkéje fantázianevű tortájával. Mielőtt bárkinek is egy, a nagymama féltve őrizgetett hecsedlilekvárjával megkent piskóta jutna eszébe a név hallatán, leszögezzük, a tortának csak a nevében szerepel csipke, a hozzávalói között nem. Bár jellegzetesen a magyar ízek dominálnak benne, ezzel a desszerttel mégis bármelyik öntudatos olasz barnamedvét ki lehetne csalogatni a talján erdőségekből, hiszen fő összetevője a málna, amit bazsalikommal és fehér csokoládéval bolondítanak meg.
„Az alkotásalján egy málnás ropogós réteg található, ezen egy málnapürével dúsított tésztaréteg helyezkedik el, majd erre kerül a tejszínnel lazított krém, a tetejét pedig egy bazsalikomos, citromos ganache koronázza” – hangzik a leírás. Az biztos, hogy az egész csupa málna, hiszen tortánként mintegy 600 gramm kimagozott gyümölcsöt használnak fel. A névválasztásnak is sokkal prózaibb okai vannak, mint először gondolnánk, hiszen Boldogasszony csipkéje a málnának a dunántúli népies elnevezése.
Miskolcon is meg lehet majd kóstolni.
Nyolc főzés, egy sütés
A Kisgergely Cukrászda konyháján Horváth Zsolt cukrászmester beszélt nekünk a tortáról, ami augusztus 20-tól az ő kínálatukban is megtalálható lesz, sőt el is készített egy mintadarabot a nem mindennapi édességből.
„Különlegessége, hogy nagyon sok málna felhasználásával csinálják. Kifejezetten bonyolult receptről van szó, hiszen nyolc főzésből és egy sütésből áll elkészíteni. Fontos dolog, hogy a málnát magtalanítani kell, ami tovább fokozza a nehézségi szintet – meséli a cukrászmester, aki szerint a fanyar gyümölcs kiválóan harmonizál a fehér csokival és a bazsalikomos ganache-zsal. Megtudjuk azt is, hogy az eddigiekkel ellentétben most nem a lapok közé került a ropogós réteg, hanem a legalsó tortalapot kenték meg vele, tehát ez képezi a sütemény alapját.
Összetett recept
Horváth Zsolt arról is mesélt nekünk, hogy a mostani jóval összetettebb recept, mint mondjuk az első, Madártejes országtorta volt 2007-ben.
„Ha visszatekintünk, az elmúlt pár évben a ropogós réteg már majdnem minden tortánál feltűnik. Tehát nemcsak összetevőikben, de a készítési technika tekintetében is bonyolódtak a receptek. Az eddigiek közül a mostani mellett talán a Somlói revolúció volt a legösszetettebb torta.”
Bárhogy is legyen, a Boldogasszony csipkéje egy igazi ízbomba, ami várhatóan sokak kedvence lesz.