Miskolc

2019.08.28. 11:30

Kedvezően hatna gyomorpanaszra, sportolás után az a víz, ami nincs

A bezárt üzem sorsáról semmit sem lehet tudni.

Bánhegyi Gábor

Eltűnt, pedig sokan keresik még most is (illusztráció)

Eltűnt a boltok polcairól a Borsodi Víz. A jelenség már hónapok óta fennáll, a fogyasztók azt gondolhatták, csak átmeneti az állapot, de nagyon úgy tűnik, a helyzet állandósult. Olvasóink közül többen is jelezték, szívesen vásárolták ezt a vizet, és sajnálattal tapasztalták, hogy nincs. Arra kértek minket, hogy próbáljunk meg utánajárni, mi történhetett. Ezen túlmenően pedig kiderítettük, milyen komponensek miatt szerették annyira az emberek a Borsodi Vizet inni.

Nagy veszteség

Ami biztos, hogy a Mucsonyban található gyár jelenleg nem működik. Az arra járó maga is tapasztalhatja, hogy az épület kapui zárva vannak. Ezt a tényt Facebook-oldalán maga a palackozóüzem megbízottja is megerősítette, mégpedig egy június végi bejegyzésben, miszerint: „Sajnálattal közöljük, hogy a Borsodi Víz bezárt, nincs gyártás. A további sorsáról még senki semmit nem tud.” Indokokat nem említenek.

A számtalan hozzászólásból arra lehet következtetni, hogy az emberek nagyon meglepődtek, nem számítottak rá, hogy ez megtörténhet. Sokan évtizedek óta itták a több mint 50 éve létező Borsodi Vizet. Csak néhány kiragadott jellemzés: „nagyon finom”, „gyógyír másnaposságra”, „terhesen csak ezt tudtam meginni”. Többen említik azt, hogy az ország más területein élő rokonaik innen hordták kartonszámra, amikor Miskolcon vagy a megyében jártak. Ami biztosan látszik, hogy a fogyasztók elkeseredtek. Egyesek azt is tudni vélik, hogy a víz minőségével lehet valami, a környezetszennyezést okolják. Mások alaptalanul vádaskodnak. Úgy tűnik, a Borsodi Víz képviselője igyekezett egy ideig mindenkinek válaszolni, és hárítani a negatív megjegyzéseket, illetve megköszönni a pozitív hozzászólásokat, amiből volt bőven. Valaki egyenesen „legendának” nevezte a Borsodi Vizet, de akad olyan, aki csak annyit írt: „nagy veszteség”.

Tényként említhető még az is, hogy év elején új töltősort állítottak be a régi elavult gépek helyett, tehát a termelést tervezték továbbra is. Viszont, hogy ezt követően mi történhetett, azt egyelőre homály fedi. Próbáltuk elérni az illetékeseket, telefonon és levélben is, eddig nem kaptunk választ.

Gyógyvíz

Kíváncsiak voltunk arra, minek köszönhető a Borsodi Víz népszerűsége, ezért megkérdeztünk prof. dr. Szűcs Pétert, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánját, tudományos megvilágításból hogyan látja a kérdést.

– Maga az ásványvíz minősítése is változott, korábban csak azt lehetett ásványvíznek nevezni Magyarországon, aminek jelentős oldott­anyag-tartalma volt, ez a határ 1000 milligramm literenként. Az európai uniós jogszabályok átvételével az ásványvíz szabályozása is egységes lett. E tekintetben egy kicsit lazult az ásványvíz meghatározása – mondta a professzor.

– Gyakorlatilag nincs sótartalomhoz kötve, hígabb, alacsonyabb sótartalmú vizeket is ásványvíznek nevezhetünk akkor, ha kellően tiszta, és a palackozás helyén kezelésmentes – emelte ki a dékán. Fontos gondolat még, hogy elvileg korlátlanul fogyaszthatja az ember. Ha naponta megiszik 2-3 liter vizet és azt csak ásványvíz formájában veszi magához, akkor sem betegszik meg. A Borsodi Víz azonban kikerült az ásványvíz fogalmából. Annak idején a borsodi széntelepek bányászatánál akadtak rá. A víztelenítés alkalmával találták ezt a nagy sótartalmú, jó összetételű vizet, amiben nagyon magas a nátrium-klorid és egyéb komponensek mennyisége. Gyógyvíz minősítést kapott, mert magas az ásványianyag-tartalma, literenként több mint 5700 milligramm. Kedvezően hat másnaposságra, gyomorpanaszra, sportolás után – amikor jelentős káliumot és nátriumot veszít a szervezet. Tehát kiválóan alkalmas sópótlásra. De pont emiatt, mert magas a sótartalma, nem szabad korlátlanul, ivóvíz helyett fogyasztani, csak azzal fedezni a napi folyadékigényt. A vesének komoly gondokat okozhat. Ami pedig a palackozást illeti, fel kell rajta tüntetni, hogy gyógy­víz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában