Tiszaújváros

2019.08.09. 14:30

Jót jelentett a sok-sok szavazat: kiskertek a városi óvodákban

A gyerekek sokszor fel sem ismerik a növényt, de még a termést sem.

Forrás: tiszaujvaros.hu

A MOL Alapítvány Helyi Érték Programja idén tavasszal pályázatot hirdetett civil szervezetek számára, hogy olyan kezdeményezéseket támogassanak, amelyek a helyben élő emberek életét, közösséggé válását, identitásának megerősödését segítik, és helyi problémákra kerestek helyben adható válaszokat – tudtuk meg a város internetes honlapján megjelent írásból.

Voksolni lehetett

A tiszaújvárosi MOL benzinkútnál három szervezet programjára lehetett voksolni. A szavazás április 1-jétől 22-éig tartott, amit egy helyi közösség, az Alapítvány Tiszaújváros Gyermekeinek Egészségéért nyert meg, 365 vokssal.

A győztes program a Kiskertek létesítése az óvodákban – magaságyások formájában címet kapta, aminek megvalósítását 500 ezer forinttal támogatta a MOL Alapítvány. A 40 centiméter magas 1×1 vagy 1×2 méteres magas ágyások telepítésében az alapítvány tagjai és számos önkéntes segített, így augusztus elejére el is készültek a kiskertek, és a beleültetett palánták már várják kis gazdáikat minden tiszaújvárosi óvoda udvarán.

„Négy óvodaudvaron tudtunk ágyásokat kialakítani, a Tündérkert óvoda területén azonban most nagy felújítások folynak, így oda csak a munkálatok végeztével jutunk majd el” – tudtuk meg dr. Pető Gabriellától, az Alapítvány Tiszaújváros Gyermekeinek Egészségéért kuratóriumának elnökétől.

Gondozzák a kertet

„A gyerekek egészségének nagyon sok összetevője van, és az egyik legfontosabb az egészséges élelmiszer. A szülők általában a boltban vásárolnak gyümölcsöt, zöldséget, így a gyerekek sokszor fel sem ismerik a növényt, de még a termést sem. Több szempontból is segíti az óvodai nevelést egy ilyen kiskert. Amellett, hogy megismerik a konyhakerti növényeket, megtanulják a gondoskodást is, hiszen az ovisok fogják gondját viselni a növényeknek.”

„A megtermett zöldségeket leszedhetik és meg is kóstolhatják, amivel rávezethetjük a gyerekeket arra, hogy a saját magunk által megtermesztett zöldségek sokkal finomabbak és egészségesebbek, mint amit a boltban beszerezhetünk. A pályázaton nyert összeget saját tőkével kiegészítettük, és komposztálóedényt, valamint a kertészkedéshez szükséges kis eszközöket is biztosítunk az ágyások mellé.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában