Hitélet

2019.08.26. 19:41

Húsz éve remélik, hogy megépülhet a templom

Főként a gimnázium diákjaiból és a gyülekezet tagjaiból hozták létre a több évtizede működő énekkart.

Detzky Anna

Kovács Zoltán

Fotó: Ádám János

Több mint százéves múltra tekint vissza a metodista egyház élete Miskolcon és környékén, amelyben fontos szerep jut az alsózsolcai roma gyülekezetnek és a megyeszékhely Esterházy Kórusának.

Házaknál, családoknál

– A nyíregyházi metodista gyülekezet végzett először szolgálatot Miskolcon. 1923-ban aztán megalakult egy külön gyülekezet a városban – osztotta meg Kovács Zoltán Mihály körzetvezető lelkész. – 1939-ben kezdődött a kistokaji misszió. Több mint 65 évvel ezelőtt pedig Szuhánszki János kezdeményezte Alsózsolcán a romák között is az evangelizációt. Jelenleg Erdei-Nagy László lelkipásztor vezeti a színroma közösséget, amely több mint százfős tagságával egyben hazánk legnagyobb metodista gyülekezete, a 2500 fős Magyarországi Metodista Egyház részeként. A miskolci közösség az ötvenes évektől kezdve gyülekezeti házában tartotta az alkalmait, amit két éve lebontottak. Házaknál, családoknál szervezzük meg azóta a bibliaórákat.

Közös nyelv a zene

A közösség egyik legnagyobb vonzereje a zene.

– A miskolci metodista gyülekezetbe jellemzően az Esterházy komolyzenei kórusunkon keresztül érkeznek új tagok. Ezt egy házaspár, Szuhánszki Tamás, az Avasi Gimnázium zenetanára és Szuhánszkiné Ladócsy Erzsébet, a Miskolci Egressy Béni–Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese vezeti. Ők főként a gimnázium diákjaiból és a gyülekezet tagjaiból hozták létre a több évtizede működő énekkart. A kórus tehát kapocs a város, az iskolák és a zeneszerető, nem vallásos emberek felé. Emellett Kistokajban minden nyáron megrendezzük egyházzenei tanfolyamunkat, amelyre az ország más vidékeiről is érkeznek – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában