Közlekedés

2019.08.06. 11:30

Folytatódik a távhőrendszer cseréje

A munka miatt egy napra a villamost is buszokkal pótolják Diósgyőrben.

Tajthy Ákos

Korszerűsítik a távhőrendszert az Árpád úton

Fotó: Kozma István

Ahogy, korábban már beszámoltuk róla, egy távhővezeték cseréje borítja fel a hétköznapok rendjét kedden Diósgyőrben. A miskolci polgármesteri hivatal közlése szerint az Árpád út 32–46. számú társasházak előtt a munkavégzés idején korlátozzák a közúti forgalmat, a Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ) pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a csere miatt az Árpád, Csóka, Hegyalja, valamint az Erdész utcákban kedd reggel hét óra és éjfél között nem lesz meleg víz.

A rekonstrukció miatt a villamosközlekedés is szünetelni fog Diósgyőr városközpont és Felső-Majláth között. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) közleménye szerint reggel hét és este hét között az említett szakaszon villamospótló buszok járnak.

„Az utolsó, teljes vonalon közlekedő 1-es villamos Felső-Majláthról 07:01 órakor indult, ezután pótlóbuszok közlekednek a villamos menetrendje szerint. Az autóbuszok Felső-Majláth és Diósgyőr városközpont között csak Alsó-Majláthon az 1-es járat megállóhelyén állnak meg, a Bölcs utcai villamosmegállót nem érintik” – írja az MVK.

A villamospótlók Diósgyőr városközpontban és Alsó-Majláthon az 1-es busz megállóhelyében cserélik az utasokat, majd a járatok Felső-Majláthon a leszállóhelyre érkeznek és a kettes kocsiállásról indulnak.

Nyáron végzik

Nagyjából az Árpád utcához hasonló volumenű munkálatok egyébként június végén a Király utcán is történtek.

A MIHŐ Kft. lapunknak elmondta, a városi távhőhálózat karbantartását évek óta nyáron végzik, és a nagyobb munkákat is ekkor, mégpedig azért, hogy a fűtési időszakban ez a lakóknak ne okozzon kellemetlenséget.

Ennek megfelelőn a cég idén június végén végezte el a nagyobb karbantartást Diósgyőrben, a belvárosban és az Avason is. Akkor a város nagyobb részén az előre meghirdetett időben újraindult a szolgáltatás, a belvárosban viszont nem, mert – később kiderült – egy előre nem látható műszaki probléma, vezetéklyukadás történt.

Nem ritka

A szolgáltató szerint egyébként az ilyen esetek egyáltalán nem mondhatók ritkának. Ilyenkor ugyanis – magyarázták – egy nagyobb erőhatás éri a vezetéket, és ahol például a korróziós folyamatok már beindultak, a csőfal elvékonyodott, ott hajlamossá válik a repedésre, lyukadásra.

 

A miskolci távhőszolgáltatás egyébként október elsején lesz ötvenéves. Ebből adódik, hogy a földben futó – egyébként körülbelül száz kilométer hosszú – vezetékrendszer is öregszik, egyre több karbantartást igényel, a végső megoldás pedig a teljes csere.

– Ilyen teljes cserére került sor július végén a Nagyváthy–Vászonfehérítő utca kereszteződésében, ahol bő egy hétre a forgalomtól is el kellett zárni a területet – tették hozzá.

Szakaszosan

Hasonló teljes vezetékcsere volt egyébként jó néhány évvel ezelőtt a Szinvapark előtt és idén tavasszal a Lévay sportkomplexumának építéséhez kapcsolódóan a Papszeren is. A MIHŐ szerint a felújításoknak köszönhetően a teljes hálózat harminc százalékát már a korszerű, előre szigetelt vezetékek alkotják, a maradék hetvenet viszont még azok a régiek, melyeket a rendszer építésekor fektettek le.

– Az elöregedett vagy hibás távhővezetékeket csak meghatározott ütemterv szerint lehet új, modern vezetékre cserélni, hiszen egy-egy kilométer vezeték ára akár ötven-százmillió forint is lehet – írták.

A korszerűtlenebb, régi vezetékek biztonságos üzemeltetése érdekében egyébként kör- és tartalékvezetéket is kiépített a MIHŐ, illetve most végzik a biztosító elzárószelvények cseréjét, melyek a rendszer szakaszolhatósága miatt fontosak. Ezek ugyanis lehetővé teszik, hogy meghibásodás esetén a szolgáltatási szünet a lehető legkevesebb lakást érintse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában