innovációs siker

2019.08.03. 08:00

Egy „Kádár-kockaházat” tettek fenntarthatóvá az egyetemisták

A Miskolci Egyetem hallgatói bekerültek az innovációs házépítő világverseny élmezőnyébe.

Nagy-Hankó Krisztina

Miskolci egyetemisták a szentendrei versenyen

Forrás: A csapat fotója

Négy díjat nyert a Miskolci Egyetem csapata a Solar Decathlon Europe elnevezésű rangos, nemzetközi innovációs házépítő versenyen Szentendrén. Az előzsűrizést követően 10 csapat – 27 egyetem – közel 400 versenyzője vett részt a megmérettetésen. A 17. alkalommal megrendezett versenysorozatnak Magyarország először lehetett házigazdája.

Szorosabb kapcsolat

A Solar Decathlon innovációs verseny célja, hogy a zöldtechnológiák népszerűsítése és innovatív fejlesztések mellett szorosabb kapcsolatot hozzon létre az egyetemek és a piaci szereplők között. A versenyzők feladata a fenntarthatóság szempontjait figyelembe vevő, kizárólag napenergiát felhasználó, energiahatékony, környezettudatos és könnyűszerkezetes lakóépület megtervezése, felépítése.

A hallgatókból és tanáraikból álló csapatok három földrész nyolc országának összesen huszonhét felsőoktatási intézményét képviselték. Két magyar érdekeltségű formáció is lehetőséget kapott, hogy a verseny 14 napja során felépítse mintaház-koncepcióját, a Budapesti Műszaki Egyetem, illetve a Miskolci Egyetem vezetésével induló „SOMEshine” nevet viselő csapat. A 12 fős miskolci gárdát partneregyetemek hallgatói és oktatói is erősítették, akik a Pécsi Tudományegyetemről és az algériai Blidai Saad Dahlad Egyetemről érkeztek.

A Miskolci Egyetem Hungarian Nest+ elnevezésű projektjének keretében környezettudatos szempontok alapján kreatív és innovatív technológiai újítások alkalmazásával alakítottak át egy idejétmúlt, korszerűtlen „Kádár-kockaházat”, hogy a felújított építmény immár megoldást kínáljon a fenntartható, energiatudatos és ökológiai lábnyom nélküli lakóingatlan létrehozására. A felgyorsult világunkhoz alkalmazkodva a ház beszéd­alapú felismeréssel reagál az aktuális érzelmeinkre, így alakítva tulajdonságait. Mindamellett, hogy az építmény hármas rétegfelépítésű aktív tetővel rendelkezik, a teraszon és a naptérben elhelyezett élőflóra adja a ház önfenntartó oxigénbázisát. A laktérben újrahasznosított anyagokból készült bútorok mellett az okoseszközök telefonos applikációról egyszerűen működtethetőek. A projekt nemzetközi sikerrel zárult, hiszen az építészeti kategória 2., az energiahatékonysági kategória 3. helyezését is megszerezte, illetve elnyerte az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) és a közösségépítési különdíjat is.

A nulláról kezdték

Hegyi Ádámtól, a csapat egyik tagjától megtudtuk, hogy a 70 négyzetméteres könnyűszerkezetes ház felépítését a „nulláról” kellett kezdeni, ezért az éles verseny előtt két héttel már a helyszínen voltak, és elkezdték az alapozást. Ezt a lehetőséget kevesen választották, a legtöbb csapat készen hozta el az alapot és ott építették fel újra. A tempó nagyon feszített volt, egyszerre 70 ember dolgozott a házon, a versenyzők mellett ácsok, vízvezeték-szerelők, festők. Miközben mindenki csinálta a maga feladatát, aki éppen hozzáfért – hangsúlyozta a villamosmérnök-hallgató. A zsűrizés egy hétig tartott. A csapatok minden Solar Decathlonon 10 versenyszámban mérik össze tudásukat és a mintaházukat. A versenyszámok: építészet, mérnöki teljesítmény, energiahatékonyság, kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás, energiamérleg, városszövetbe való integráció és hozzáadott érték, innováció és életképesség, cirkularitás és fenntarthatóság, komfortfeltételek, lakóház-funkcionalitás. A kemény munka mellett azért jutott idő egy kis lazításra, amikor a csapatok egymással is megismerkedhettek. Vacsorapartit kellett rendezniük, ahová 3 másik csapatból kellett vendégeket hívni, mindezt összesen 3 alkalommal, és ezt is értékelte a zsűri, persze nem olyan szigorúan – emelte ki Hegyi Ádám. A tíz darab mintaház szeptember végéig még megtekinthető Szentendrén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában