Egészség

2019.08.23. 15:00

Az asztrafóbia is egy betegség

Egyre több embert érint a viharfóbia, a menny­dörgéstől, valamint a villámlástól való szélsőséges félelem.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

A rendellenesség kezelhető, de szakember segítségére van hozzá szükség. Kezelhető szorongásos rendellenesség, bár mint sok más fóbiát, az Amerikai Pszichiátriai Szövetség ezt sem ismeri el hivatalosan speciális pszichiátriai diagnózisként. A viharfóbia bármilyen korú embert érinthet, noha gyermekeknél gyakoribb, mint felnőtteknél, sőt még az állatoknál is megfigyelhető.

A viharfóbia hátterében többféle ok is gyökerezhet. Ilyen például a szorongástűrésnek biológiai alapon alacsonyabb küszöbe, ami eddigi kutatások alapján a szakemberek feltételezései szerint fokozottan jellemző a fóbiás emberekre – szögezi le Bódi Anita pszichológus.

Egy szélsőséges időjárással kapcsolatos trauma megtapasztalása szintén kockázati tényező lehet. Az embereket a közelgő vihar arra késztetheti, hogy lemondják vagy áthelyezzék a szabadtéri programokat. Az asztrafóbiában szenvedőknek a reakciója azonban meghaladja ezeket a látszólag megfelelő cselekvéseket. Náluk a pánikszerű érzés már a vihar előtt jelentkezhet, majd ezek az érzések a konkrét pánikrohamig fokozódhatnak.

A jó hír az, hogy számos, bizonyítékokon alapuló kezelés áll rendelkezésre, így a vi­harfóbia szakember segítségével szinte biztosan orvosolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában