Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.08.08. 16:00

Ahová hetente egyszer jár ki az orvos

Orvos, bolt, lakhatás, munkahely, megélhetés. Csak néhány Csenyéte problémái közül.

Hegyi Erika

Csenyéte is várja a segítséget

Hamarosan indul a legszegényebb falvak felzárkóztatása, közöttük 9 megyénkbeli településé. Fejlesztenék a közszolgáltatásokat, és az érintett községek számára pályázat nélkül elérhető lenne a Magyar falu program. A felzárkóztató program végrehajtásának módszertani támogatója a Magyar Máltai Szeretetszolgálat lesz, forrása pedig 10 milliárd forint, amit a kormány a Start közmunka­program forrásaiból irányítana át. A programba bekerült megyénkbeli települések: Boldogkőújfalu, Csenyéte, Dámóc, Fulókércs, Göncruszka, Ricse, Tiszakarád, Vizsoly és Zemplénagárd. Az elmúlt napokban megkérdeztük az érintett települések polgármestereit, náluk mi segítené a fejlődést. Csak Csenyéte vezetője maradt ki a sorból, mert nem tudtuk telefonon elérni. Most azonban vele is tudtunk beszélni, és kiderült, számos problémával küzd a falu. Az 560 lélekszámú csereháti településre szinte minden évben országos figyelem irányul, hiszen többször kapta már meg a cseppet sem megtisztelő, „legszegényebb település” címet. Az emberek csekély jövedelemből élnek, és számukra sok minden elérhetetlen álom, ami az átlag magyar emberek számára természetes.

Orvos csak egyszer

Horváth Miklós megbízott polgármester elsőként az orvosi ellátást említette. Hosszú évek óta nincs állandó orvosuk, és a helyzet az utóbbi hónapokban romlott, amikor az alsóvadászi háziorvos felmondott, és elhagyta Abaújt. Ő volt ugyanis a helyettesítő gyógyítójuk. Most már csak hetente egyszer jár a településre háziorvos egy-két órára. Pedig a csenyétei emberek egészségügyi állapota nem mondható jónak. Most nyáron is nagyon sok gyereknek fáj a hasa, lázasak, az idősek is orvosi ellátásra szorulnak. Ha sürgősen kell a segítség, akkor a falubusszal kell Encsre vinni a betegeket, sorolta Horváth Miklós.

– A nagyobb bevásárlásokat is csak Encsen tudjuk elintézni. Van ugyan a településen egy kisbolt, de csak néhány órára nyit ki, és a választék sem túl nagy. Csupán a leg­alapvetőbb élelmiszereket tudjuk ott megvenni. Ha megjön a fizetés vagy a családi pótlék, akkor szeretünk több hétre előre bevásárolni – magyarázza a település vezetője.

Ház tető nélkül

Újabb problémát említ, a lakhatást. Korábban pályázott a település szociális bérlakások építésére, de végül nem nyertek. Pedig nagy szükség lenne 5-6 önkormányzati lakásra, mert a település ingatlanjai rendkívül rossz állapotban vannak. Jelenleg egy olyan családnak próbálnak segíteni, amelyiknek a legutóbbi viharban tönkrement a háza. A viharos erejű szél belekapott a tetőbe, és az egészet elvitte. Az önkormányzat a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól kért segítséget. Tetőgerendákat kaptak, de cserép még mindig nincs.

– Állandó munkahely is kellene – teszi hozzá Horváth Miklós. – Jelenleg 60 ember dolgozik a közfoglalkoztatásban, de csak 3-4 hónapig, mert utána újabb 60 ember következik. Muszáj cserélgetni a dolgozókat, mert sok a munkanélküli. Az a pár hónap közmunka kevés a megélhetéshez. Néhányan ugyan eljárnak az útépítéshez dolgozni, de sokkal több embernek kellene a megélhetést biztosító munkahely.

A megbízott polgármester sikerről is beszámolt: mivel bővíteni kell az óvodájukat, pályáztak a fejlesztésre, és nyertek 100 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában