Telkibánya

2019.08.23. 13:30

A teremtésvédelemért

Az Ökogyülekezeti Mozgalom az egyházi közösségeket segíti, hogy környezettudatosabbak legyenek.

Detzky Anna

Telkibányai önkéntesek

Forrás: Magánarchívum

„A Magyarországi Református Egyház elkötelezett a teremtett világ iránti felelősségvállalásban, ezért a skót egyház környezettudatos felfogásához hasonlóan a magyar gyülekezetek és egyházi intézmények számára önkéntes teremtésvédelmi programot indított, amely segíti azokat, akik tenni akarnak a természet megóvásáért. A részleteket az Ökogyülekezeti Mozgalom dolgozta ki” – olvasható a kezdeményezés honlapján.

– A mozgalom népszerűsíti a természetközeli megoldásokat és ajánlásokat tesz, hogy a gyülekezetek tagjai hogyan legyenek tudatosabb fogyasztók. Az embereket visszavezeti a házi megoldásokhoz, ami sok esetben nem pénz kérdése. A Telkibányai Református Egyházközség 2010 óta működik ökogyülekezetként – mutatta be Szalay László Pál telkibányai református lelkész, a mozgalom vezetője.

Kicsiben kezdték

A lelkipásztort arról kérdeztük, hogyan lehetséges ezt a gyakorlatban megvalósítani.

– Például a református közösségek gyakran rendeznek szeretetvendégséget. A batyus bálhoz hasonlóan ilyenkor a résztvevők eldönthetik, hogy maguk sütnek süteményeket, vagy csomagolva megvásárolják a boltban, a chipsszel és palackozott üdítővel együtt. Mi mindig arra biztatjuk a híveinket, hogy inkább legyenek kreatívak és készüljenek házi nyalánkságokkal, hogy ne termeljünk sok szemetet. Másrészt dolgozzanak föl hazai alapanyagokat, hogy csökkentsük az élelmiszer utaztatásával járó energiafelhasználást. Az étkezésnél arra törekszünk, hogy az eldobható műanyag evőeszközök helyett tartós porcelán- és üveg-, vagy újrahasznosítható papírból készült edényekből fogyasszuk el az ételt. Később a mosogatásnál vagy a templomtakarításnál igyekszünk hagyományos tisztítószereket és nem vegyszereket használni – magyarázta.

Nagyobb formátumú eredményeket is magáénak tudhatnak az ökogyülekezetek.

– Telkibányán hosszú évekig működött Egyháztáji néven olyan termelői piac, ahová lelkészi ajánlással lehetett menni árulni, mert a református egyház szervezte meg templomkertben. A híveknek azt javasoltuk, hogy ott vásároljanak, mert tudtuk, hogy ezzel a helyi gazdákat támogatjuk. A másik komolyabb dolog, amire biztatni szoktuk az egyházi közösségeket, hogyha a tulajdonukban van gazos, elvadult földterület, akkor tisztítsák ki és alakítsák át kertté, ami egyúttal jó közösségformáló erő is, hiszen a növényeket gondozni kell – osztotta meg.

Felelősséggel tartozunk

Az egyházi közösségek egyre inkább felismerik a természeti környezet iránti kötelességeiket.

– Az ökogyülekezetek száma évről évre növekszik, ami annak tudható be, hogy a testvéri közösségek egyre jobban ráébrednek, hogy nemcsak felebarátjukért, de a körülöttünk lévő világért és erőforrásaikért is felelősséggel tartoznak. Az istentiszteleteken imádkozunk a teremtett világ védelméért, és programjaink által érzékenyítjük az embereket. Szeptemberben például a Teremtés hetét fogjuk ünnepelni. Emellett tanulunk egymástól és átveszünk külföldi jó gyakorlatokat is. Megújuló energiákat használunk és több gyülekezetben biciklitárolókat építettünk ki. Aki pedig másképp nem tudja megoldani, ott jöjjenek együtt többen – sorolta Szalay László Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában