Vihar Parasznyán

2019.08.27. 11:30

A jég tyúktojás méretű volt, az utca pedig vad, őrült folyóvá változott

Parasznyán még mindig folyik a kárfelmérés, annyi házat tett tönkre két hete a zivatar.

Tetőre vár a parasznyai ház

Fotó: Bujdos Tibor

Hirtelen lecsap a vihar, az égből jégdarabok hullanak, ami szétszaggatja a tetőt, a patak vize és az utcán hömpölygő ár pedig betör a házba, és tönkretesz mindent. Egy egész élet munkája válik semmivé, a család nulláról kezdheti az életét. Épp ez történt a parasznyai Suha Zsolttal és családjával, akiknek a háza szívszorító látványt nyújt. Se teteje, se belső vakolata, se padlója. A jég és a víz végzett itt pusztítást augusztus 13-án, amikor zivatar söpört végig Parasznyán és a környező településeken, Radostyánon, valamint Varbón.

 

A feleség, Irénke idézi fel azt a borzalmas napot:

– éppen dolgoztam, amikor jött a vihar, de akkora jégdarabok zuhantak le az égből, hogy nem tudtam hazajönni. Akkor indultam csak el, amikor a jégeső már csendesedett. Félelmetes volt, az úton hömpölygött a víz. A kerítésbe kapaszkodva értem haza nagy nehezen, mert folyóvá változott az utca. Akkorra már a férjem is otthon volt. A két nagyfiam mesélte el, mit éltek át a jégeső alatt. Igencsak megijedtek, amikor a mennyezet kezdett átázni, a tető pedig roppant egy nagyot. A férjemmel gyorsan mentettük, ami menthető, de csak a két hűtőt sikerült száraz helyre tenni. A házunkba elölről és hátulról betört a víz. Elöl az utcáról, hátul, a kertünk mögött pedig a Galya-patak öntött ki.

Mindent elölről

Azt már Irénke férje, Zsolt meséli el, hogy minden bútorukat ki kellett dobni. Az ágyuk csak azért menekült meg, mert vasból van a lába. A gyerekek ágya viszont szintén konténerbe került, csakúgy mint a többi berendezési tárgyuk és a laminált padló.

– Szerencsére az önkormányzattól kaptunk segítséget, más segítségünk is van, csak először rendbe kell hoznunk a házat. A víz majdnem egy méter magasan állt benne, így a vakolatot is le kellett vernem. Most dolgozni sem tudok, amíg a saját házamat csinálom, de utána, ha visszamegyek dolgozni, lesz pénzem, aztán lassacskán csak rendbe jövünk. Ezt adta a sors, meg kell oldanunk – mondja Zsolt optimistán. Azzal folytatja, hogy pedig kiment Németországba dolgozni, hogy haladjanak egy kicsit, erre most kezdhetnek mindent elölről. A tető a legnagyobb gond, annak hullámpala-borítása tönkrement, de le kellett bontani az egész tetőszerkezetet, mert veszélyessé vált.

 

A szerencsétlenségben annyi szerencséjük van, hogy most az önkormányzat szolgálati lakásában lakhatnak addig, amíg helyre nem hozzák a házukat.

Tyúktojás nagyságú

Ellátogatunk Parasznya polgármesteri hivatalába is, ahol Horváth Jánosné polgármestertől tudtuk meg, hogy az augusztus 13-i jégeső és villám­árvíz a település épületeinek 90 százalékában okozott kisebb-nagyobb károkat, közel 360 házban, közöttük az önkormányzati épületekben is.

 

– Parasznya legidősebb lakói is azt mondták, hogy ilyet még soha nem láttak, azt hitték, itt a világ vége. Helyenként tyúktojás nagyságú jégdarabok záporoztak az égből, mellé hatalmas mennyiségű eső zúdult le, legalább egy félóráig, és mindezt viharos erejű szél tetézte. A palatetőket mind szétverte a jég, a biztosítók kárfelmérői még mindig járják a települést. A vihar után rögtön fóliáztuk a megsérült háztetőket, ebben a tűzoltók is segítettek, de szivattyúzással is volt dolguk bőven. Betörtek az ablakok, a redőnyök, máshol az előtetőket lyuggatta szét a jég. A Nyögő-patak nem tudta elnyelni a Varbó felől érkező hatalmas mennyiségű vizet. A kertek mind tönkrementek, oda a nyár egész munkája. A szőlőben ugyanez a helyzet, a jég ott is elvert mindent – vázolta a pusztítás nagyságát a polgármester.

Hozzáfűzte: a zivatar után a képviselő-testület rögtön anyagi segítséget ítélt meg a legnagyobb kárt szenvedőknek. Konténereket hozattak, hogy el tudják szállíttatni a tönkrement bútorokat. Szerencsére érkezett segítség vállalkozóktól, és egy Facebook-csoport is szervezett gyűjtést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában