Jó Szerencsét!

2019.08.30. 12:30

A bányászokat ünnepelték

Idén Kazincbarcika adott otthont a bányásznap országos központi ünnepségének.

Tajthy Ákos

A csütörtöki ünnepségen

Fotó: Kozma István

Új bányász­emlékhelyet avattak Kazincbarcikán tegnap a város bányásznapi megemlékezésén. Az eseményen évről évre azokra emlékezik a város, akik az 1919-ben eldördült csendőrsortűz áldozatai lettek. Elsőként Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket.

– Amikor a bányamérnöki karra jártam, az volt a nagy álmom, hogy büszkén mondhassam nagy sokaság előtt, hogy én is bányász vagyok. Büszkeségem onnan fakad, hogy felmenőim között nagyon sok bányász volt, akiktől megtanultam, milyen erős köteléket jelent ez a hivatás. Éppen ezért tölt el nagy örömmel, hogy a 2005-ben felállított bányászemlékművünk ma a korábbinál is méltóbb helyre, a Jószerencsét útra került – hangsúlyozta.

A legnagyobb ünnep

Szőke András, a Borsodi Bányászok Területi Tagozatának elnöke beszédében a bányászok legnagyobb szakmai ünnepének nevezte a bányásznapot.

– Öröm számunkra, hogy idén az Országos Bányásznapi Ünnepséget is itt rendezik. Tovább emeli a nap fényét, hogy Kazincbarcika ebben az évben ünnepli várossá nyilvánításának 65. évfordulóját. Remélem, hogy a mai város kialakulásában az itt élő bányászok munkája nagyban segített – tette hozzá.

A megemlékezésen koszorút helyeztek el az emlékhelynél Magyarország kormányának, a kazincbarcikai önkormányzatnak, valamint további civil szervezetek és egyesület képviselői. Ez­után a program az Egressy Béni Művelődési Központban folytatódott.

Nem nélkülözhetők

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímaügyekért felelős államtitkára beszédében leszögezte: a bányásztársadalom a tavalyihoz hasonlóan az idén is jó évre számíthat.

– Az anyagkitermelés 42 százalékkal, a homok-kavics 15 százalékkal, a köveké 24 százalékkal, a perlittermelés 8 százalékkal nőtt tavaly – sorolta, hozzátéve: a magyar társadalom nem nélkülözheti a bányászok munkáját.

A programot elismerő oklevelek és kitüntetések átadása zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában