Testkamerák a buszokon is

2019.07.03. 19:00

Testkamerák a buszokon is – Segítség a bliccelők ellen

Kamerát kaptak a régiónkban közlekedő helyközi és távolsági buszokon dolgozó ellen­őrök.

Orosz Csaba

Forrás: ÉMKK

A szolgálati oldaltáska szíjához erősíthető kamerákat tesztelnek az Észak-magyarországi Közlekedési Központ (ÉMKK, régen részben Borsod Volán) menetrend szerint közlekedő helyközi és távolsági autóbuszain dolgozó forgalmi ellenőrök és buszrendészek néhány hete. Összesen huszonnégy hang- és képfelvétel készítésére alkalmas digitális szerkezet segíti munkájukat Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Ujj Zsuzsanna, az ÉMKK PR-vezetője a Hajdú Online kérdésére azt közölte, hogy a kamerák a képeket a felszállástól a leszállás pillanatáig rögzítik, egy töltéssel mintegy 9 órányi, HD minőségű felvétel készítésére képesek.

Erre azért van szükség, mert a régióban évente 54 ezer járatot ellenőriznek a cég forgalmi ellenőrei. Intézkedésre, pótdíjfizetési kötelezettség megállapítására csaknem 8 ezer 600 esetben, az ellenőrzött járatok 16 százalékán kerül sor. Ellentét többnyire akkor alakul ki az ellenőrök és az utasok között, amikor az utazási okmányokkal nem rendelkező vagy azt átadni nem kívánó utast személyazonosságának igazolására kérik fel. Inzultus, szóbeli „bántalmazás” az elmúlt évben 50-60 esetben érte az ÉMKK ellenőreit. A fizikai atrocitások szerencsére nem jellemzők – tudta meg a HAON.

Akárcsak a régiónkban közlekedő egyes vonatokon, úgy a helyközi és távolsági autóbuszainkon is előfordul időnként, hogy egyesek érvényes jegy vagy bérlet nélkül akarnak utazni, és vitatkozni kezdenek, amikor az ellenőr emiatt megbünteti őket. Eddig gyakran nehéz volt ilyenkor a történtek utólagos pontos rekonstruálása, mert mást állított az ellenőr, és mást az érintett utas. De amikor mindent rögzít egy kis kamera, nincs különösebb értelme tagadni.

Három megyében

Ezért az Észak-magyarországi Közlekedési Központ (ÉMKK, részben egykori Borsod Volán) vezetői úgy döntöttek, hogy úgynevezett testkamerákkal szerelik fel a régiónkban menetrend szerint közlekedő helyközi és távolsági autóbuszokon dolgozó forgalmi ellen­őreiket és buszrendészeiket. A szolgálati oldaltáska szíjához erősíthető kis digitális kamerákat néhány hete tesztelik, ezekből egyelőre 24 darabot szereztek be.

A készülékekkel felszerelt ellenőrökkel elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén találkozhatnak az utasok.

A visszatartó erő

Ujj Zsuzsanna, a Közlekedési Központ PR-vezetője a lapnak adott válaszában kifejtette: a korszerű technika bevetésével az ÉMKK dolgozói és utasai biztonságérzetét szeretnék növelni. Abban bíznak, hogy az új eszközöknek visszatartó erejük lesz, hozzájárulnak a konfliktusok számának csökkenéséhez. A felvételek mind az utasok, mind az ellenőrök számára nagy segítséget jelentenek majd a vitatott helyzetek tisztázásánál, a felelősség megállapításánál.

A törvények szerint

Az Észak-magyarországi Közlekedési Központ a felvétel készítésére – az adatvédelmi előírásoknak megfelelően – az autóbuszokon kihelyezett tájékoztató feliratokkal hívja fel a figyelmet. A kamerák használatára vonatkozó részletes tájékoztatót és az adatvédelmi szabályzatot az utasok a társaság honlapján, valamint az autóbusz-állomásokon, a forgalmi szolgálattevőknél ismerhetik meg.


A MÁV jó tapasztalatai

Egyre gyakoribbá váltak az erőszakos jelenetek az elmúlt években a Mátészalka környékén, például a Mátészalka–Debrecen között közlekedő vonatokon, elsősorban hajnalban és késő este. Az agresszív utasok nemcsak utastársaikat inzultálták, hanem időnként a MÁV jegyvizsgálóira is rátámadtak. A jegyzőkönyvek szerint előfordult, hogy megrugdosták a szerelvényt vagy leköpte egyik utas a másikat. De durvább dolgokat is feljegyeztek, például vér is folyt. Egy idős bácsit állon rúgtak, és szem­éremsértésre is akadt példa. A MÁV-nál ezért tavasszal úgy döntöttek, hogy a ruhára erősíthető úgynevezett testkamerákkal látják el a szolgálatot teljesítő kalauzok közül azokat, akik ezt kérik. Az első tapasztalatok szerint a kis kameráknak van visszatartó erejük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában