polgárőrség Szegiben

2019.07.30. 19:00

Tenni akarnak a közösségért

A megyei szövetség mindenben segíti az alakuló szervezeteket, így a szegiekét is.

Dr. Túrós András mellényekkel lepte meg a polgárőröket

Fotó: Hladon Sándor

Szegiben, a közel háromszáz fős kistelepülésen úgy döntöttek huszonnyolcan, polgárőr-egyesületet alakítanak, hogy a helyi közösségért és a településért önkéntesen tevékenykedjenek.

Viharkárokra is készülnek

A terv támogatásra talált az országos és a megyei szövetségben is, így a közelmúltban megtarthatták az ünnepélyes alakulóülést, amelyen megjelent dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Nagy Csaba r. alezredes, a Tokaji Rendőrőrs őrsparancsnoka és Lovász László, a Tokaji járás járási koordinátora is.

Kulcsár József, a Szegi Biztonságáért Polgárőr Egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, a településen már nagyon várták a polgárőr-egyesület működését. Több esetben érte a települést nagyobb vihar, így erre is fokozottan fel kell készülniük, kiemelt feladatuknak tekintik majd az ilyen esetekben a beavatkozást, segítségnyújtást.

Kiemelte, hogy az önkormányzattal s a rendőrséggel már megkötötték az együttműködési megállapodást, de a katasztrófavédelemmel is egyeztetnek az együttműködésről. Nagyon fontosnak nevezte feladataik között a közösség építését is, ami mintaként szolgálhat a többi ember számára.

Dr. Túrós András az újonnan alakult egyesületnek huszonnyolc láthatósági mellényt adott át, hangsúlyozva: a polgárőrségnek nagyon sok küldetése van.

Igazi hungarikum

A fő küldetése, hogy járőrszolgálatot lásson el, menjen végig a településen és a bűncselekmények tekintetében megelőző feladatot lásson el, miközben a közrendre is felügyel. De emellett a polgárőrök számos karitatív feladatot is ellátnak, segítenek az arra rászorulókon, az idős embereken a településen. Az elnök kiemelte, az, hogy ez a közösség megalakult Szegiben, már önmagában is nagy dolog. A polgárőrséget nagyszerű találmánynak nevezte, olyan hungarikumnak, amelyre büszke lehet az adott település, a megye és az egész ország is. Hozzátette, az újonnan megalakult Szegi Biztonságáért Polgárőr Egyesület Magyarországon a 2036. egyesület lett.

Mindenkinek helye van

Csóra György megyei elnök az ünnepségen átadta az elkészült igazolványokat a polgárőrök részére, s jókívánságaiban elmondta, Szegi maradjon meg biztonságos, nyugodt településnek, egyben örömét fejezte ki, hogy itt is vannak olyan emberek, akik ezért tesznek is a mindennapokban.

Megemlítette a megyei elnök azt is, hogy a kezdeti időkben kifejezetten a bűncselekmények visszaszorítása érdekében alakultak meg egyesületek, az eltelt bő 27 év alatt azonban ez jócskán megváltozott és kibővült.

Manapság már közösségformáló, erősítő hatása is van a polgárőr-egyesületnek, egyben azt is kiemelte, hogy a polgárőrség berkein belül mindenkinek helye van, aki részt szeretne venni ebben a munkában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában