strandmustra

2019.07.19. 14:00

Strand nélkül nem igazi a nyár

A termálmedencék és az élményfürdők kompenzálják a hideg időt a megyei strandokon.

Detzky Anna

A lehűlés nem befolyásolja a strandok forgalmát

Fotó: Ádám János

Az átmeneti lehűlés a strandszezonra is hatással van, de ahogy megtudtuk, a megyénkbeli strandok nagy részének forgalmát egész évre vetítve egyelőre ez nem befolyásolja. A Selyemréti Strandfürdőt a kissé borongós idő ellenére is birtokba vették a kisgyermekes családok és az állandó törzsvendégek.

– A nagyszülőknél nyaralunk, akik itt laknak Miskolcon. Azért választottuk a strandot szórakozásképpen, mert minden gyermekünknek szerettünk volna kedvezni, és kis korunkban mi is ide jártunk. Nincsen kánikula, de számunkra tökéletes, mert van meleg víz is. Legutóbb akkor voltunk itt, amikor felújították Selyemrétet. Szeretjük, hogy közel van, sokféle medencében fürödhetünk és mindenféle korosztály igényét kielégíti – mondta Balogh Zsuzsanna.

– Éppen nyaralásból jöttünk haza, és mivel nyári szünet van, úgy gondoltuk, hogy strandolunk ma egyet. Bár az idő nem túl fényes, de próbáljuk kihasználni a szünidőt. Szeretünk itt lenni, mert tisztaság van és jól érezzük magunkat. Egyébként a dél­előttöket részesítjük előnyben – tette hozzá Juhász Dalma.

Szeretik, mert tiszta

Demján Ferencné, a strand törzsvendége nyugdíjasként is szeretne fitt maradni, ezért rendszeresen úszik.

– Elsősorban az egészségem miatt vagyok ma itt, szeretek úszni. Általában kifejezetten csak úszom, utána napozok, az élményfürdőt és a dögönyözőt ritkán használom. A meleg vizet nem kedvelem, és a betegségem miatt sem jó. Az időjárás engem nem igazán befolyásol, mert szeretnék mindent megtenni azért, hogy ne kelljen gyógyszert szednem. Úgy gondolom, hogy a mozgás ebben a korban már elengedhetetlen. Az úszás szempontjából azt tudom mondani, hogy elsősorban jó a vízhőmérséklet és tiszta a medence. Mióta felújították a strandfürdőt, még kedvezőbbek a feltételek, bár régen is élveztem, de most minden tökéletes – fejtette ki az idős hölgy.

Élményfürdőznek

Három ismert megyei strandot is megkérdeztünk arról, hogyan tudják áthidalni a hűvösebb napokat.

– Mivel 2016 végére elkészült a fedett élményfürdőnk, örömmel ajánljuk ilyen időszakban a vendégeinknek – osztotta meg Vámos Zoltán, a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő vezetője. – A fejlesztéseknek köszönhetően a tavalyi évhez képest az elmúlt két hónapban nagyobb volt a látogatottságunk. Bár a május idén kicsit gyengébben alakult, a június erősebbre sikeredett. A nyári strandszezonra való tekintettel három hónapig fél 9-től este 8-ig vagyunk nyitva. Azt tapasztaljuk, hogy sok lengyel vendég érkezik hozzánk. Most hétvégén sportprogramunk lesz, és a Strandok éjszakájába is bekapcsolódunk.

A meleg kompenzálja

A sárospataki Végardó Fürdő tervezi egy fedett rész kialakítását.

– Az időjárás, ahogy minden más szabadstrandot, minket is nagymértékben befolyásol. Ilyen alkalmakra a meleg vizes medencéinket tudjuk ajánlani – javasolta Benkő Barnabás Zoltánné, a strandfürdőt működtető Pataqua Kft. üzemeltetője. – Viszont ha jó az idő, akkor a népszerűsége miatt kifejezetten látogatott a fürdőnk, és összességében már meg is haladtuk a tavalyi év forgalmát. A közeljövőben talán elindul egy fejlesztésre irányuló beruházás, de a tervek egyelőre kezdetleges állapotban vannak. Eddig kisebb rendezvényeink voltak, két éjszakai fürdőzés, zenei fellépőkkel. A strand 60 éves születésnapi ünnepsége lesz majd igazán nagyszabású.

A Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdőben várják az újabb kánikulát.

– Sajnos a hűvös negatívan befolyásolja a fürdőzési kedvet. A múlt héten csapadékosabb és hidegebb volt az idő az eddigieknél, ami a strand látogatottságán is meglátszott. Amikor viszont felmelegedett, várakozáson felüli volt az érdeklődés. Most újabb kánikulát mondanak, ezért ismét nagyobb vendégszámra számítunk. A mi fürdőnk kifejezetten szezonális jellegű, úgyhogy az ilyen változásokra vagyunk berendezkedve – hangsúlyozta Fodor-Somodi Gabriella üzemeltetési vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában