Állatvilág

2019.07.07. 18:00

Sétáltassunk lenyírt fűben, hogy elkerüljük a toklászt

Tavasztól őszig a kalászos gyom jelenti az egyik legnagyobb egészségügyi veszélyt a kutyákra nézve.

Detzky Anna

Ha befúródott a bőr alá, akkor legtöbbször csak az orvos tudja kivenni a toklászt

A toklász az egér­árpa nevű gyom megszáradt, széteső kalászának egy darabja, amely vékony magból és rajta hosszú szúrókákból áll. A kenyérnövények kicsinyített mására emlékeztető fűféle a legkülönfélébb terepeken megtalálható, ahol elmarad a rendszeres nyírás. A kutyák szőrébe könnyen beleakadhatnak ezek a kalászrészek, miközben a magas fűben játszanak. Súlyos esetben ezek csak műtéti eljárással távolíthatók el. A macskák óvatosabban játszanak, így ők kevésbé veszélyeztetettek – tudtuk meg dr. Kondrak László vezető állatorvostól.

– A szúróka sajátossága, hogy ha már bekerült a bőr alá, akkor csak egy irányba tud haladni, befelé. Leggyakrabban a mancs két ujja közé szorul, ott felsérti a bőrt, és az alatta lévő kötőszövet eltályogosodik, elgennyesedik. Amennyiben eljut egészen az izmokig, óriási tályog alakulhat ki belőle. A másik testrész, ahová könnyen bekerül, az a fül, azon belül is a középfül. Hogyha a hallójáratban egy hosszú magot látunk nagy szárral, akkor sejthetjük, hogy toklászról van szó. Különösen a hosszú fülű ebeket veszélyezteti az utóbbi gond. Ezenkívül a kutyus felszippanthatja az orrán keresztül, és továbbvándorolhat a szájüregbe. Végül bekerülhet a szemhéj mögé, ahol kötőhártya-gyulladást és szaruhártya-sérülést okozhat – sorolta a szakember.

Figyeljük a jeleket!

A toklászosságot legkönnyebben az állat megváltozott viselkedése alapján észlelhetjük.

– Hogyha már megtörtént a baj, akkor lehet látni, hogy kedvencünk gyakran nyalja és vakarja a lábát, illetve sántikál. Fülprobléma esetén látszik, hogy ebünk nyugtalan, rázza a fejét, füle érintésére fájdalmat jelez és váladékfolyás kezdődik nála. Amennyiben felszippantotta a növényt, tüsszög és dörzsöli az orrát. A lábujjak közül, ha még nem hatolt igazán mélyre a fűdarab, akkor csipesszel megpróbálhatjuk kiszedni, és utána kenjük be a helyét fertőtlenítővel, valamint gyulladáscsökkentő kenőccsel. A fülből azonban csak állatorvos tudja eltávolítani az idegen testet otoszkóppal, ami egy tölcsér alakú műszer, és azon keresztül vékony csipesszel szedheti ki. Amennyiben már gyulladt a középfül, akkor fülcsepp alkalmazása javasolt. Súlyosabb esetben a gyom belefúródhat a dobhártyába is, ahonnan nagyon nehéz kivenni. A beavatkozást követően 2-3 hét alatt épül fel az állat. Utókezelésképpen szájon át antibiotikumot érdemes neki adni és folytatni a fülcsepegtetést. A vizet pedig kerülni kell, különösen a sérült testrészeknél – foglalta össze az állatorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában