VII. Országos Tűzoltó Favágóverseny

2019.07.03. 14:00

Rönköt vágtak, daraboltak, ékeltek és gallyaztak

Ismét Varbón rendezték meg az Országos Tűzoltó Favágóversenyt.

Bájer Máté

Csáti Szabolcs miskolci versenyző

Fotó: Bujdos Tibor

A Fónagyság negyedik alkalommal szolgált helyszínéül az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület és az ÉSZAKERDŐ Zrt. közös szervezésében rendezett megmérettetésnek. Nem véletlenül tartják ilyen gyakran a Bagoly-Vár Erdészeti Erdei Iskola területén a rendezvényt, az erdő közelsége még autentikusabbá tette a vetélkedést. Az idő is kegyes volt a versenyzőkhöz, bár a napon, munkaruhában fűrészelve a 32 fokos hőmérséklet talán több is, mint kellemes. Az indulók egyéniben és csapatban mérték össze felkészültségüket és erejüket a klasszikus fakitermelő-világbajnokság öt versenyszámában. Nem akármilyen szakmai stáb pontozta az eredményeket, hiszen a sportág magyar válogatottjának több tagja is zsűrizett.

 

Bár kevésbé ismert tény, de az I. Fakitermelő Világbajnokságot Magyarország és Jugoszlávia közös rendezésében tartották 1970-ben, így a sportág története erősen kötődik hazánkhoz.

„Az országos bajnokság versenyszámai a fakitermelés során végzett feladatok gyors, pontos és biztonságos végrehajtását modellezik” – olvasható az Országos Fakitermelő Versenysorozat hivatalos honlapján.

A precizitást pontozták

Motorfűrész-szerelés, kombinált darabolás, lánckímélő darabolás, döntés és gallyazás – ebben az öt versenyszámban mérték össze teljesítményüket a tűzoltók. A szerelésnél a technikai tudás és a láncfűrész legapróbb darabjainak pontos ismerete számított. A lánckímélő darabolás azt modellezte, mennyire képes megóvni a felszerelést a tűzoltó egy-egy nehezebb vágás során. Az esztergált szabványrönkök alá nedves fűrészport simítottak, ez szimbolizálta a talajt. A bírák azt nézték, ki tud egy szelvényt úgy levágni a rönkről, hogy a lánc ne érje a fűrészport.

A kombinált darabolásnál két rönk volt felállítva a pályán, az egyik 7 fokban dőlt, a másik ugyanilyen szögben emelkedett. A versenyzőknek két vágásból kellett egy szelvényt leválasztani úgy, hogy a törzsre festett zöld sávban találkozzon a két fűrésznyom. A bírók itt a szintidő mellett a megfelelő szöget és a minél pontosabb, egymásba érő vágásokat vizsgálták.

A gallyazás során szintén a precíz vágás volt a siker kulcsa.

Az utolsó feladat a döntés volt. Itt a versenyzőknek a biztonságos fakidöntéshez szükséges szögben elvégzett sztenderd vágásokat kellett bemutatni egy szabvány méretű, állványozott tuskón.

„Tizenkét csapat vett részt a versenyben, mindannyian a katasztrófavédelmi szervezet tagjai, különböző tűzoltó-parancsnokságokról érkeztek az ország minden részéből. A verseny során azt a tudást kamatoztatták, amelyet a képzéseik és a munkájuk során megszereztek” – nyilatkozta Tóth Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, aki azt is elárulta, hogy azért népszerű a tűzoltók körében ez a sportág, mert számukra életszerű körülmények között teljesíthetnek a versenyzők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában