Ízvilág

2019.07.21. 13:00

Receptek a méltán híres gönci barackból

Miért egyedülálló a Gönci kajszibarack illata, íze és zamata?

Szalóczy Tibor a gönci barackosban. Az idei termés kiemelkedően jó

Fotó: Ádám János

A napokban arról számolt be lapunk, hogy Göncön, a híres barack szüretén jártunk, a dűlőben mindenütt szorgos munka folyt, hiszen a fák roskadoztak az ízes gyümölcstől. Megtudtuk, legtöbbször pálinka, lekvár, befőtt készül az ízletes gyümölcsből, de van, akinek konyhájában az aszalt barack is illatozik ezekben a napokban.

Szívesen süt-főz

Mint megtudtuk, A Gönc és Térsége Fejlesztéséért és Kultúrájáért Alapítvány gondozásában néhány évvel ezelőtt megjelent A gönci barack címmel egy kiadvány, amiben nemcsak részletesen leírnak mindent, amit csak tudni lehet erről a gyümölcsről, de sok-sok receptet is tartalmaz. Ebből választottunk ki két különleges kajszibarackos receptet, amelyet most olvasóinkkal is megosztunk.

Az egyik recept Volyákné Toronyi Éváé. Éva gönci óvodavezető, 29 éve aktív háziasszony. Szívesen süt-főz, nagyon szereti a gyümölcsöt használni különféle ételekben. Sok csirkemellet fogyasztanak, fontos számukra az egészséges táplálkozás.

Ez az étel az egyik kedvenc a családban, amelyet gyakran készít – árulta el kérdésünkre. A sárgabarackhoz könnyen hozzájut minden évszakban, frissen vagy befőttként, illetve lekvár formájában is használja. A különleges recepteket ő kísérletezi ki, nem szeret másolni. Ez alkalommal a gomba köretként van jelen, ez is elüt a szokványostól. Véleménye szerint a gönci baracknak olyan zamata van, hogy akármibe tesszük, az finom lesz!


Kajszibarackkal töltött csirkemell salátaágyon, rántott gombával

Hozzávalók:

2 db filézett csirkemell,

8 db vékony szelet császár- vagy bacon szalonna,

8 db kajszibarack (vagy befőtt),

rozmaring,

kakukkfű,

só,

fél kg sampinyon gomba,

liszt,

tojás,

zsemlemorzsa,

olívaolaj a sütéshez,

saláta és citrom a díszítéshez.

Elkészítése:

Felszeleteljük a csirkemellet, szárazra töröljük, vágódeszkára helyezzük, sózzuk, csak rozmaringgal és kakukkfűvel fűszerezzük. Sütőpapíron keresztül kiklopfoljuk, hogy jól beletapadjon a fűszer. A szalonnákra helyezzük a húst, rátesszük a félbevágott barackot. Együtt feltekerjük az egészet, és átszúrjuk középen egy fogpiszkálóval. Forró olívaolajban hirtelen pirosra sütjük. Salátaágyat készítünk, a rántott gombát és a felszeletelt húsokat rápakoljuk, citromkarikával díszítjük.

Volyákné Toronyi Éva receptje

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában