Szakma sztár

2019.07.03. 09:30

Örül, hogy „humánus” szakmát szerzett

Vegyésznek indult, de végül a kereskedelmet választotta, és máris országos hatodik lett.

Detzky Anna

Veres Zoltán

Forrás: ÉM

Veres Zoltán hatodik helyezést ért el a márciusi Szakma Sztár Fesztiválon Budapesten, egészen új szakmájában, a kereskedelemben. A Tardonáról származó fiú nyolcadikos korában került át Kazincbarcikára az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre szakgimnáziumába, ahol remek felkészítő tanárai segítették el a szép eredményig.

– Korábban nem tudtam, hogy van egy kis affinitásom a kereskedelemhez, mert vegyésznek készültem. Reál beállítottságú vagyok és szeretem a kémiát, de féltem az egészségemet. A kereskedelem sokkal humánusabb, mint a vegyészkedés, ezért örülök, hogy váltani tudtam – mesélte Zoltán. – Az utolsó pillanatban, nyolcadikban mentem új iskolába és gyorsan kellett döntenem. Az egyik nagyobb testvérem szintén Kazincbarcikán végzett és sokat mesélt a nyári gyakorlatairól, a tananyagról, és dicsérőleg beszélt a tanárokról is. Segítség volt számomra, hogy kitaposta előttem az utat, mert már eleve örömmel fogadtak.

Jól kommunikál

Úgy érzi, hogy versenyképes szakmát szerzett kereskedőként.

– A kereskedelemről menet közben derült ki, hogy szeretem csinálni, sikerélményeim voltak. Ez másnak sem elérhetetlen cél, mert nagyon könnyen megtanulható, úgyhogy csak ajánlani tudom. Igazán azoknak javasolnám, akik szívesen foglalkoznak emberekkel, mert itt a legnagyobb szerep a kommunikációnak jut. Viszont a logikus gondolkodást is fejleszti. Nekem például a szakmai számítás és az elmélet volt a kedvencem, amikor statisztikát készítettünk. Különböző mérőszámokat vizsgáltunk és ennek fényében vettük föl a rendelést. Ezenkívül kifejezetten élvezem, amikor üzleti levelezést folytathatok – sorolta a lelkes fiatal szakember.

Hálás tanárainak

A végzős diákot korábbi versenytapasztalatairól és a felkészülésről faggattuk.

– Tavaly már részt vettem az ÁSZÉV-en, ami az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye, és a tanárnőm jelezte, hogy idén is lesz egy megmérettetés. Tehát nagyjából tudtam, hogy mire számíthatok. Sok biztatást kaptunk, így az egész osztály jelentkezett a Szakma Sztár Fesztiválra, de egyedül nekem sikerült mindhárom fordulót végigvinni. Már decemberben elkezdtük a felkészülést, ami 3-4 hónapig tartott. A tanáraim rengeteget segítettek, erőt öntöttek belém és rám is átragadt a lelkesedésük. Órákon soha nem kellett sokat tanulnom, mert olyan jellegzetesen adták elő a tananyagot, hogy elég volt csak ott odafigyelnem – hangsúlyozta a sikeres kereskedő.

Megérte az élmény

Az iskolában megtanultakat ezentúl a gyakorlatban szeretné alkalmazni a versenyző.

– Kevésbé számít, hogy hatodik lettem, mert összességében sokat jelent számomra, hogy részt vehettem a versenyen. Az egészet nagy kihívásként éltem meg, gazdagabb lettem általa és új dolgokat tanultam. Különösen emlékezetes a gyakorlati feladat, amikor csomagolást kellett készítenem, mert az a tavalyi versenyhez képest friss elem volt. Emellett remek hangulata volt az egésznek, és luxus körülményeket biztosítottak a szállás és az étkezés terén. Tervem, hogy a szakmámban elhelyezkedem, és ebben szeretnék kiteljesedni. Úgyhogy a nyár valószínűleg a munkakeresés jegyében fog telni – zárta Veres Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában