Miskolc

2019.07.14. 10:00

Napi 16 órában dolgozik majd az új berendezés

A radiológiai ellátás fejlesztéséről számoltak be a B.-A.-Z. megyei kórházban.

Bájer Máté

Fotó: Bujdos Tibor

„Egy új készülék megvásárlásával egyszerre tudjuk elősegíteni a betegek diagnosztikus radiológiai ellátását, valamint a sugárterápiás ellátását is” – jelentette be egy pénteki sajtótájékoztatón a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, dr. Révész János.

Szeptembertől két funkcióban

A megvásárolt CT-szimulátor kettős funkcióval rendelkezik: alkalmas arra, hogy a sugárterápiás kezelések előkészítéséhez szükséges vizsgálatokat elvégezze, illetve CT-vizsgálatokra is használják majd. A készülék jelenleg diagnosztikus üzemmódban működik, mivel az alkalmazásához szükséges a külön betanulás. Szeptemberre várható a sugárterápiás üzemmód elindítása.

 

„Terveink szerint napi 16 órában fogjuk a CT-szimulátort üzemeltetni: nyolc órában a sugárterápia kiszolgálására, 8 órában pedig diagnosztikus céllal történik a működtetés” – mondta a főigazgató.

Közel kétszázmilliós fejlesztés

A beruházás összértéke, az eszköz, illetve a szükséges építészeti beruházás megközelíti a 200 millió forintot. Azt, hogy miért is volt szükség a fejlesztésre, a főigazgató a következőképp indokolta: „a miskolci, az országos onkológiai intézetet követően, a második legnagyobb sugárterápiás centrum. Mindemellett a kórház, a szívsebészet kivételével, a sebészeti ellátás teljes palettáját mutatja fel. Ez azt jelenti, hogy rendkívül erős a diagnosztikai igény a képalkotói eljárásokkal szemben”.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke szerint ez a fejlesztés is hozzájárul, hogy a helyzet megfeleljen a megyében élők egészségüggyel szemben támasztott igényeinek: „amikor megkérdezzük az itt élőket, mire és mennyit áldoznának az ország költségvetéséből, többnyire gyakran azt halljuk, hogy minden száz forintból ötven-hatvan forintot az egészségügyre költenének. Ebből is látszik, hogy mindenkinek fontos az egészségügyi ellátottság. Ez a fejlesztés is hozzájárul ahhoz, hogy megfelelően ki tudja szolgálni a kórház az ilyen igényeket.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában