Kert

2019.07.06. 09:00

Most még a paradicsom is megbetegedhet…

A nagy melegben könnyebben kapnak fertőzést a növények, köztük a paradicsom is.

Egészséges paradicsom

Forrás: ÉM

A korai ragyásodás a paradicsom leveleit, szárát és termését károsítja. Ilyenkor sötét körkörös foltok jelennek meg a leveleken, először az idősebb levelek felületén fedezhetjük fel őket. A levél többi része gyakran megsárgul. A beteg levelek korán elszáradnak, aminek következtében a terméseket túl sok napfény érheti, és eléghetnek.

A korai ragyásodást egy olyan gomba okozza, amely az elszáradt növényeken vagy a talajban telel át. Olykor pedig a máshonnan átültetett zöldségtövekkel kerül be a veteményeskertbe. A gomba megfékezése érdekében távolítsuk el a fertőzött növényeket és az esetleges száraz maradványaikat.

Szürke levélfoltosság

A szürke levélfoltosság kizárólag a paradicsomleveleket támadja meg, először az idős leveleknél jelentkezik. A leveleken apró, sötét pöttyök jelennek meg, amelyek a levél mindkét oldalán láthatóak. Idővel ezek a pöttyök megnőnek, színük pedig szürkésbarnára változik, majd a foltok megrepedeznek.

A meleg és nedves időjárás megnöveli a szürke levélfoltok kialakulásának esélyét. A fertőzés továbbterjedése érdekében távolítsunk el minden fertőzött növényt, illetve az ezekről lehullott növényhulladékot is! Egy másik lehetőség: olyan paradicsomfajták kiválasztása, amelyek ellenállnak a fertőzéseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában