Cigándi városnap

2019.07.29. 16:00

Lakodalom két napon át

Egy különleges rendezvénnyel ünneplik a várossá válás 15. év­fordulóját.

Bánhegyi Gábor

A cigándi Sarkantyús Néptáncegyüttes tevékeny részese lesz a programsorozatnak

Forrás: ÉM

Cigándon idén is megrendezik a szokásos városnapi ünnepségsorozatot. Tulajdonképpen érthető is, hiszen a cigándiak nem győznek betelni azzal, hogy 15 évvel ezelőtt megkapták a városi rangot. Gesztusértékű is volt ez annak idején, hiszen nagy út volt a település 1289-ben kelt első okleves említésétől Kiscigánd és Nagycigánd 1923-as egyesülésen át eljutni addig, hogy a falu 2004-ben városi rangot kapjon.

Cigánd azóta is a Bodrogköz első, és ez idáig egyetlen városa, hivatalosan is betöltve a régióvezetői szerepet, hiszen 2013-ban Cigánd járási központ lett. Mindezeket egybevéve teljesen jogos, hogy a cigándiak az elért eredményeiket szeretik időről időre meg is ünnepelni.

Lagzi

Most a 15. évfordulóját ünneplő város egy különleges rendezvénnyel várja a cigándiakat, az elszármazottakat, a régióban élőket és a város máshonnan érkező barátait.

– Idén is igyekszünk kedvére lenni kicsiknek-nagyoknak, időseknek-fiataloknak, helyieknek és elszármazott vendégeinknek egyaránt a kétnapos városnapi rendezvényünk megszervezésével – mondja Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere. – 2019-ben különleges évforduló miatt ünnepeljük városunkat: 15 éve már annak, hogy Cigánd megkapta a városi rangot. Sok ember megfeszített munkája, odaadása kellett ehhez, amit nem felejthetünk el, ezért illik ezt méltó módon megünnepelni. Arra gondoltunk, hogy a múlt megidézéseként augusztus 17-én és 18-án újra megszervezzük a korábban oly sikeresnek bizonyult Cigándi lakodalmast! A lakodalom teljes egészében cigándi hagyományokra épülő vigasság lesz. A településen élők már lázasan készülnek az eseményre.

Jótékony menyasszonytánc

Cigánd jelenkori krónikása, Nagy István tanár úr így ír a Cigándi lakodalmasról:

„Nagyszabású népművészeti rendezvénynek néz elébe augusztus 17-én Cigánd lakossága, elszármazottjai, meghívott vendégei, az érdeklődő kicsik és nagyok sokasága. Lakodalmi keretbe öltöztetve elevenítik fel a múlt szokásait, hagyományait, demonstrálva ezzel a település közösségformáló, múltját tisztelő és továbbvivő szerepét. Lesz itt hagyományos disznóvágás, csigacsinálás, a lakodalmi előkészületek minden csínja-bínja, de fel­elevenítik a menyasszonykikéréstől a templomi menetig, a kelengyevivéstől az új asszony megtáncoltatásáig a régi lakodalmak hangulatát, fontos mozzanatait. Természetesen nagyvőfélyi irányítással. A jó hangulatról pedig a Zsindely Népzenei Együttes gondoskodik. No meg az elmaradhatatlan csigaleves, töltött káposzta, apróbéles, elkészítve úgy, ahogyan az elődöktől tanulták. Az ünnepi alkalmat tovább fényezi, hogy együtt szórakoztatják a nézőket az erdélyi testvértelepülés, Magyaró táncosaival, küldöttségével. Jelképes vőlegényt is közülük választanak. A menyasszony pedig cigándi lesz, mert »nincsen párja a cigándi lánynak«. Az esemény alkalmat ad a régmúlt felidézésére.”

Cigándi fonó

Az est egyik fénypontja a cigándi önkormányzat gondozásában megjelent „Cigándi fonó” című lemezbemutató koncertje lesz, amelyet dr. Téglás Zsolt és a Zsindely Népzenei Együttes fog előadni a Bodrogközi Múzeumporta előtt felállított nagyszínpadon. Az estet menyasszonyi tánccal zárják, amelynek a bevételét a magyarói Csurgó Néptáncegyüttesnek ajánlják fel. A vasárnap pedig a változatos kultúr- és gasztronómiai programoké lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában