Ennyit ér négy kis fecske élete

2019.07.04. 17:30

Kimaxolta a bunkóság fogalmát a „fecskementő”

Van, akinek csak ennyit ér négy kis fecske élete.

Tajthy Ákos

A kép önmagáért beszél...

Forrás: Mályi Madármentők

„Útban voltak szenvedjetek ti velük” – egy doboz ezzel a felirattal, benne négy kis fecskefiókával, valamint 30, azaz harminc forinttal. Ez várta hétfő délután a Mályi Madármentő Állomás munkatársait a házuk előtt.

„Remélem, egyszer eljön az ideje, hogy komolyabban veszik a természetvédelmet.” Lehoczky Krisztián

Nehéz erre bármit is mondani, főleg olyat, ami tűri a nyomdafestéket. Elsőre Lehoczky Krisztiánnak, az állomás vezetőjének sem ment, beszédes a közösségi oldalra írt bejegyzésének első sora: „Erre nem tudunk mit mondani. Ennyit ér négy fecske élete.”

– Majdnem a halálba küldtél négy ártatlan fiókát! Hogy lehetsz ennyire szívtelen, hogy „útban voltak”, leverted a fészket és ugyan elhoztad, de kitetted a napra a dobozt, benne a fecskékkel? – folytatta Krisztián a kedves ismeretlennek címzett gondolatait, akit megnyugtatott: a mályi madármentőknél egyik fióka sem lesz útban, és mindent megtesznek azért, hogy egészséges fecskék legyenek, még a „nagylelkű” felajánlást, a harminc forintot is rájuk költik.

Jól vannak

A négy madárka egyébiránt jól van, sikerült őket lehűteni, és szerencsére a többi fecske között megszokva már enni is elkezdtek – ezt már lapunk érdeklődésére mondta el Lehoczky Krisztián. Az egész történés miértjére viszont – akárcsak mi a szerkesztőségben és a hozzászólók a megosztott kép alatt – még nem talált megfelelő magyarázatot.

Lehoczky Krisztián

– Talán egyszer csalódott a tettes az állatvédőkben vagy akár személyesen bennem. Szerencsére kevés ilyen eset van, de sajnos léteznek olyanok, akik nem értik meg, hogy az állomáson található állatok ellátása miatt nem tudok azonnal rohanni, ha bejelentés érkezik. Legtöbbször azt szoktam kérni, hogy a gyorsaság érdekében inkább hozzák be maguk a talált állatot. Lehet, hogy valaki rossz néven vette ezt és most így bosszulta meg – vezette le gondolatait Krisztián.

Három évet is kaphatna

Ami biztos, az ismeretlen a tettével bűncselekményt követett el. A fecske védett állat, egy példány természetvédelmi értéke ötvenezer forint. A természet védelméről szóló 1996. évi törvény szerint ráadásul tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, a lakó-, élő-, táplálkozó-, költő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.

– A természetkárosítás bűncselekmény, ez utóbbiért pedig az elkövető a büntető törvénykönyv szerint akár három évet is kaphatna. Igaz, hogy eddig ilyesmiért soha senkit nem zártak be, mint ahogy az is, hogy nem is tettem feljelentést: se időm, se energiám nincs erre. Ennek ellenére remélem, egyszer eljön az ideje, hogy komolyabban veszik a természetvédelmet – tette hozzá Lehoczky Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában