Miskolc

2019.07.10. 15:30

Ha baj van, ők akkor indulnak

Lehoczki Lászlónak gyerekkorában kutya volt a bébiszittere. Nem csoda, hogy egész életében kutyákkal dolgozik.

Hegyi Erika

Balról: Galkó Ilona, Lehoczki László, Binda Nikoletta, a kutyák: IQ és Nózi

Fotó: Ádám János

Ahonnan mindenki menekül, ők épp odasietnek. Balesetek, földrengések, gázrobbanások és egyéb katasztrófák helyszínén képzett kutyáik segítségével keresik az eltűnt személyeket. A Spider Mentőcsoport volt a vendége hétfőn a Miskolci Tükörkép Közéleti Egyesület rendezvényének, ahol az érdeklődők megismerhették a csapattagokat és hős kutyáikat. Lehoczki Lászlótól, a csoport vezetőjétől elsőként azt tudhattuk meg, hogy az egységnek jelenleg 16 tagja van. Közülük hatan olyan munkát végeznek, hogy bármikor ott tudják hagyni a munkahelyüket, tehát ők a forrónyomosok. A többiek állami fenntartású munkahelyen dolgoznak, orvosok, rendőrök, tűzoltók, ők a tervezett mentésekben vesznek részt szabadságuk terhére. A csapat munkáját 6 kutya segíti, a négy hónapostól a 11 évesig. Amikor egy kutya 6 éves lesz, akkor „kineveznek” mellé egy 4 hónapos kölyköt, hogy tanulja a mentést. A kutyák mind családtagok, a csapattagok végzik a képzésüket is. Élő és halott személyeket tudnak jelezni vízen és szárazföldön.

Ártéri kutatás

Lehoczki Lászlót a rendezvényen kérdezték a Hableány nevű sétahajó katasztrófájáról, hiszen az nemrég történt, és a mentőcsapat is részt vett az áldozatok kutatásában.

 

– Dunaújvárosnál öt napig végeztük a kutatási feladatokat. Egy 20 kilométeres szakaszon vizsgáltuk át az árteret. A baleset idején ugyanis áradt a Duna, és vize az ártéri erdőket is elöntötte, ahová igyekeztünk minél mélyebbre behatolni. Egy helyen jeleztek a kutyák, merülni azonban veszélyes lett volna, mert a vízben rengeteg hordalék és hódvár volt. Ezért csónakkal megforgattuk a vizet, másnap pedig előkerült a vízbe fulladt személy – idézte föl Lehoczki László.

De honnan a kutyák szeretete és a kutyás mentés ötlete? A rendezvény közönsége erre is kíváncsi volt.

Biztonságban volt

– Gyerekkoromban tulajdonképpen kutya mellett nőttem föl, akkor tanultam meg, hogy milyen tulajdonságai vannak. Akárcsak Maugli, aki szintén állatok között nevelkedett, így ismerhette meg őket. Amikor a szüleim éjszaka dolgoztak, a kutyánk vigyázott rám, ami óriási biztonságérzetet jelentett számomra. Később bérházba költöztünk, ahol nem lehetett kutyám, de amikor 17 éves lettem, azonnal lett egy magyar vizslám, két welsh terrierem és egy vérebem. Vadászni jártunk együtt, és közben sok mindenre megtanítottak. Jó mestereim voltak. Egy idő múlva arra gondoltam, hogy valami komolyabbal kellene foglalkoznom, ami nem sport és nem szórakozás. Akkor keresett meg a polgárvédelem megyei parancsnoka, hogy külföldön már jól működik a kutyás mentés, nem tudnánk-e itthon is bevezetni. Így indult a mentés. Eltűnt személyeket kerestünk az erdőben, tavakban, folyókban, mentettünk szakadék széléről, romok alól. Csatlakoztak hozzánk alpinisták, búvárok, statikusok, orvosok és műszaki mentők. Így épült fel a mentőcsapat speciális része – sorolta Lehoczki László. Majd hosszan beszélt a világszerte ismert Mancs nevű életmentő kutyájáról, akit az 1999-es izmiti földrengés tett híressé. Akkor egy hároméves kislányt mentettek ki a segítségével a romok alól, aki akkor már 82 órája rettegett az összedőlt épület alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában