Család

2019.07.17. 17:00

Figyeljünk a gyerekekre!

A napokban megnövekedett a hasmenéses tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

Nagy-Hankó Krisztina

Illusztráció

Forrás: Illusztráció

Szakembereket kérdeztünk, kell-e tartanunk járványtól, illetve hogyan vészelhető át az a pár kellemetlen nap, amíg a betegség ledönt a lábunkról.

– A kellemes hőmérséklet, a nedves-esős idő nagyon jó táptalaja a kórokozóknak, ezért kimondottan jól terjednek. Télen a hideg miatt ritkábban fordul elő hasmenéssel, hányással járó megbetegedés. Az immunitás nem tud kialakulni, hiszen számtalan baktérium is okozhatja, nem csak vírus. Általában piszkos kézzel vagy szennyvízzel kerülhet a szervezetbe – tudtuk meg dr. Csilek András infektológus főorvostól. – De járványról semmiképpen nem beszélhetünk.

Gyors lefolyású

– A hasmenésen kívül a hányás és láz is a tünetek közé tartozik. Most azonban úgy tűnik, a láz kevésbé jellemzi ezeket az eseteket – emelte ki dr. Kertész Éva háziorvos. – Az állapot gyors lefolyású, néhány nap alatt túl van rajta a páciens.

A megelőzés legjobb módszere az immunrendszer erősítése. Leginkább a gyermekek és az idős emberek vannak kitéve ennek a betegségnek, rájuk kell jobban odafigyelni! Sokat segíthet a probiotikum, amit nemcsak a tünetek enyhítésére, hanem kúraszerűen kell szedni, akár heteken vagy hónapokon át.

– Amennyiben már jelentkeztek a tünetek, fontos a bélfertőtlenítés, ezért javasolt a diétás étrend. Hasfogót semmiképpen ne szedjünk! – hívta föl a figyelmet a szakember, hiszen úgy hosszabb ideig pang a kórokozó a belekben. A legjobb, ha az első napon csak folyadékot – lehetőleg teát – fogyaszt a beteg. 24 óra elteltével már ehet egy kevés élőflórás kefirt vagy joghurtot, ami szintén a belek hasznos baktériumokkal való feltöltését szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában