újabb harc

2019.07.03. 08:00

Ezeken a településeken irtják a szúnyogokat

A héten hatvankét megyénkbeli településen próbálják megfékezni a szúnyoginváziót.

Tajthy Ákos

Lassan talán fellélegezhetünk: ismét irtanak

Forrás: Dreamstime

Elkezdődött a katasztrófavédelem idei első kiterjedt szúnyog­gyérítő akciója Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a műveletre a kormány pluszforrást biztosít, ennek köszönhetően minden eddiginél több szúnyogirtást bonyolíthat le idén nyáron az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A nagyon várt tevékenység már az elmúlt héten megkezdődött, akkor megyénkben csak a Tisza-tó környékén dolgoztak a szúnyogirtók, most viszont szombatig összesen hatvankét megyebeli településen folytatódik a munka. „A szúnyogirtás több mint tizenötezer hektárnyi területet fed le csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Ez akkora terület, mintha huszonnégyezer focipályányi területet kezelnének” – mondta el lapunk érdeklődésére Mukics Dániel, az OKF szóvivője.

Az idei szezon első nagy, megyei szintű szúnyogirtását hétfőn kezdte a katasztrófavédelem, akkor Abaújváron, Arkán, Göncön, Göncruszkán, Hejcén, Hernádszurdokon, Hidasnémetiben, Korláton, Pányokban, Tornyosnémetiben és Miskolcon, jó kétezer hektáron végeztek kezelést.

Kedden hasonló nagyságú területen dolgoztak Abaújszántó, Boldogkőújfalu, Boldogkőváralja, Encs, Gibárt, Hernádcéce, Vilmány és Vizsoly térségében, de visszatért a repülőgép a megyeszékhely felé is.

Helyek és időpontok

Szerdán olyan nagyobb városok felett fognak permetezni a katasztrófavédelem megbízásából, mint Kazincbarcika, Tiszaújváros, Tokaj vagy Szerencs, de Taktakenézt, Bodrogkeresztúrt és Bodrogkisfaludot is eléri a légi szúnyoggyérítés.

Holnap Edelény, Onga, Sajóecseg, Sajóivánka, Sajókeresztúr, Sajósenye, Szikszó, Taktaharkány, Halmaj, Nagykinizs és Nádudvar térségében lesz légi szúnyogirtás, Miskolcon és Sajóvámoson pedig a földi, kémiai gyérítés folytatódik.

Pénteken Alsózsolca, Bőcs, Gesztely, Hernádkak, Hernádnémeti, Mályi, Muhi, Nyékládháza, Ónod, Sajóhídvég, Sajólád, Berzék és Nagycsécs következik, már ami a légi irtást illeti, Arnóton, Felsőzsolcán, Sajópálfalán és Sajósenyén a földön védekeznek.

Végül szombaton Kistokaj, Köröm, Sajópálfala, Sajópetri, Sajószentpéter, Sajóvámos, Szirmabesenyő, Felsőberecki, Sajóörös és Mezőcsát térségében lépnek fel a szúnyoginvázió ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában