viharkárok

2019.07.11. 17:30

Elég sok munka maradt a nagy viharok utánra

Bogács és Gönc is adott be vis maior pályázatot a helyreállításra.

Berekalján is hömpölygött a sár, feltört a beton

Fotó: Kozma István

Az elmúlt időszak viharai nem múltak el nyom nélkül a megyében. Több települést is villámárvíz sújtott, Göncön a lezúduló víz például az Arany János úton egy ötvenméteres szakaszon az aszfaltot is vitte magával, emiatt az önkormányzat vis maior pályázatot adott be a helyreállításra. Bogácson pedig az iszap jelentette a legnagyobb problémát, ők is beadták a vis maior pályázatot a helyreállítási kiadások fedezésére.

Elvonult

Bodrogkisfaludon a település egyharmadát érintette a vihar, három ház tetőszerkezete is tönkrement.

A vihar már elvonult, a károk elhárítását is elkezdték, de mint megtudtuk, még több településen is van tennivaló bőven.

Öröm az ürömben, hogy Bodrogkisfaludon például nem csupán felmérték a károkat a biztosítótársaságok, de van olyan család, akinek már át is utalták a megítélt összeget.

– Három ház is nagyon csúnyán megsérült a faluban – tudtuk meg Balogh Sándortól, Bodrogkisfalud alpolgármesterétől, akinek a portáját szintén érintette a vihar. – A Rákóczi út és Klapka út sarkától lefelé a kompig három utca volt érintett. Szerencsére csak három ház tetőszerkezetét érte komolyabb kár, az egyiken a teljes tetőt a gerendázattal együtt ki kell cserélni. Az ács vállalkozó kapcsolatban van az érintett biztosítótársasággal, így a ház lakóinak semmit nem kell intézni. Hat-hét házat a napokban néznek meg a kárbecslők, de akad család, ahol már a kifizetés is megtörtént. Vannak szomszédok, akik különböző társaságoknál biztosították az ingatlanjukat, esetükben a biztosítók egyeztetnek egymással.

Göncön egy útszakaszt érintett súlyosan a vihar.

Vis maior

– Az Arany János út egy ötvenméteres szakaszán az aszfaltréteget vitte magával a vihar nyomán lezúduló áradat – mondja Sivák János, Gönc polgármestere. – Ideiglenesen megoldottuk ezt a szakaszt, de közben felmérettük a helyreállítási költségeket, és egy 10 millió forintos vis maior pályázatot nyújtottunk be.

– A József Attila úton a csapadékvíz-elvezetőket kitisztítottuk, de még sok munka van hátra a vihar után – mondja Csendesné Farkas Edit, Bogács polgármestere. – Folyamatban van az átereszek és árkok tisztítása. Ahol a burkolat is sérült, ott várjuk a vis maior pályázat értesítését. Erőnkhöz mérten 50–55 kárt szenvedett családnak adott segélyt az önkormányzat, de ennél többeket érintett a múltkori vihar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában