árvízvédelem

2019.07.17. 08:30

A viharkárok után megerősítik a védelmet

Meghatározták a legfontosabb teendőket a gátak további megerősítése érdekében.

Pap Gyula

Munkában a katasztrófavédelem munkatársai Alsóvadászon

Fotó: Ádám János

Június utolsó vasárnapján villámárvizet éltek át a Vadász-patak menti települések. A Vadász-patak vízgyűjtő területén rövid idő alatt mintegy 40 milliméter csapadék hullott le, aminek java része a mederben keresett utat, mely több helyen nem bírta tartani a támadást: Homrogdon és lejjebb Alsóvadászon az utcán, a kerítéseken át a kertekben és több helyen a házakban keresett utat magának. Emberéletben nem esett kár, de sok helyen az ár áldozata lett több házi állat: tyúkok, sertések.

Megerősítik a védelmet

Azonnal megkezdték a kármentést, de a nyomai még ma is látszanak a nyári villámárvíznek.

Szikszón a patak gátjának egy része nem bírta a terhelést, a védekezés során megerősítették a veszélyeztetett épülteket, és biztonságba helyezték a lakókat. A lefelé áradó vizet csak a 2010-es árvíz után kialakított, megmagasított védművek voltak képesek kordában tartani. „A katasztrófavédelmi igazgatóság szakembereivel átvizsgáltuk a Vadász-patak védrendszerét, és meghatároztuk a legfontosabb teendőket a gátak további megerősítése érdekében” – tájékoztatott Füzesséri József, Szikszó polgármestere.

„Sajószentpéteren, bár az iszapos víz befolyt a kertekbe és a garázsokba, de a házak állagában kárt nem okozott. Az önkormányzati vagyont érintő károk felmérését elvégeztük, és beadtuk a pályázatunkat a vis major-keretre, ennek elbírálása folyamatban van” – mondta el Faragó Péter polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában