hulladékhegy

2019.07.17. 11:30

A szeméthegyek az égig érnek

Miskolcon hulladékudvar lett az egyik magánház udvarából. De hogy lehet ez?

Hegyi Erika

Macska is őrzi a szemetet

Fotó: Ádám János

Miskolcon, a Kassai utca 9. szám alatti ház udvarán a kerítésnél is magasabb szeméthegy áll, írta lapunknak egyik olvasónk abban a reményben, hogy cikkünk segít az áldatlan állapot megszüntetésében. Elmentünk, megnéztük, és azt tapasztaltuk, hogy valóban úgy van, ahogy olvasónk leírta. A ház udvarán mindenféle kacat tornyosul. Vas- és műanyag csövek, vízvezeték-szerelvények, használt gáztűzhelyek és -konvektorok, leharcolt hűtőgépek, műanyag ládák, raklapok, furnérlapok, széttört irodai székek, és még ki tudja. mi minden. Ráadásul orrfacsaró szagok áramlanak ki az udvarból. Bemenni nem tudtunk, mert hiába csengettünk, senki nem nyitotta ki a kaput. A MÉH-telepnek használt porta igencsak rontja a képet, hiszen a Kassai utca egyébként tiszta, rendezett. Páratlan oldalán családi házak sorakoznak szép, virágos udvarokkal, a páros oldalán társasházak magasodnak.

Többen panaszkodtak

Az utcában elhaladók is megbotránkoznak a szeméthegyen.

– Hat éve lakom itt, de tudom, hogy többen is panaszkodtak már erre a házra és a tulajdonosára – mondja Nagy János. – Hihetetlen ez a látvány. Nézze meg! Téglákkal rakta végig a kerítést, gondolom, hogy ne lehessen belátni. Ha így néz ki az utca felőli terület, vajon mi lehet odabent? Korábban 15 macska is lakott itt. Ki-be szaladgáltak szegények. Én szeretem az állatokat, de azok a macskák veszélyben voltak, mert itt járkáltak a kocsik alatt, és azért ez az utca elég forgalmas. A rengeteg lom pedig igencsak rontja a képet, hiszen ez egyébként egy igényes környék – sorolja János. Hozzáteszi, tapasztalatai szerint egyébként nagyon szigorú szabályok vonatkoznak még arra is, ha az ember az udvarán a garázsát arrébb szeretné tenni. Akkor ezt miért nem tiltja meg senki? – teszi fel a kérdést.

 

Egy édesanya, Csontosné Eszter érkezik a kisfiával. Azt mondja, ők egy utcával arrébb laknak, gyakran sétálnak erre. Ő is arra emlékszik, hogy régebben sok macska lakott a háznál. Úgy tudja, egy bácsi lakik itt, aki a sok kacat között hagyott egy szűk kis járatot, azon közlekedik ki-be.

– De szerintem ez nagyon veszélyes, lángra kaphat a rengeteg lom. Semmiképpen nem normális így élni. Nem tudom, hogy bírják a szomszédok. De hogy kinek lehetne szólni ez ügyben, azt nem tudom – árulja el az édesanya.

Megpróbáltuk megkérdezni a szomszédokat is, de nem volt otthon senki. Csak a második szomszéd nyitott ajtót, Kassai József, aki annyit mondott, hogy 30 éve élnek így a problémás ház lakói.

– Ők ilyenek, én nem foglalkozom velük. Soha nem is beszélgettünk, csak köszönünk egymásnak, ha találkozunk, és kész. Nem tudok velük mit tenni – mondja.

Tűzveszélyes

Egy arra sétáló fiatalember viszont felháborítónak tartja, hogy ilyesmi megtörténhet egy városban.

– Hogy lehet, hogy valaki hulladékudvarnak használhatja a kertjét és udvarát? Ráadásul egy rendezett, szép családi házas övezetben. Ez tűzveszélyes és robbanásveszélyes szerintem. Biztos, hogy közegészségügyi problémák is vannak itt, hiszen bűzlik az egész udvar. Arról nem is beszélve, hogy milyen csúnya látványt nyújt. Ez az egy ház rontja a többi értékét. Szerintem, ha valaki hulladéktelepet akar létrehozni, akkor ahhoz engedély kell. Itt már annyi a lom, hogy lassan kidől a kapu is – mutatja Ferenc, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg.

Egy idősebb asszony, Kovácsné Márta jön oda hozzánk, szeretné ő is elmondani a véleményét.

– Ebben a problémás udvarban most is vannak macskák, szerintem állatvédelmi problémák is felmerülnek itt. Hogy lehet, hogy ennyi éve nem veszi észre a hatóság vagy az önkormányzati képviselő, hogy itt gondok vannak. Azt nem tudom, hogy valaki bejelentette-e már valahová, de gyanítom, hogy igen. Jó lenne megoldást találni erre a helyzetre, mert ezen a rendezett lakótelepen egyáltalán nem kívánatos egy hulladék­udvar. Nem tudom, minek tartja a portáján ezt a rengeteg lomot a ház tulajdonosa, néha látni itt embereket, lehet, hogy ők vásárolnak a használt holmikból. Nem tudom biztosan, de ezt a problémát mindenképpen meg kell oldani – hangsúlyozza Márta.

Az üggyel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a miskolci önkormányzatnak, várjuk a válaszokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában