részleges holdfogyatkozás

2019.07.17. 10:14

A Szaturnuszt is láthattuk

Nem csak a Hold árnyékba vonulását figyelhettük meg a távcsövön keresztül, hanem a Szaturnusz is látható volt.

Bukovenszki-Nagy Eszter

A jelenség vége felé

Fotó: Boda Nándor

Kissé késve, fél 11-kor érkeztünk a Generali Aréna előtti térre, ahol az érdeklődők már lázasan kémlelték az eget. A részleges holdfogyatkozás látványa hozzáértőket, hobbicsillagászokat és pusztán kíváncsiakat is egyaránt vonzott. Szerencsére egyetlen felhő sem zavarta a kilátást, így akár szabad szemmel is követhető volt, ahogyan a Hold szépen bekúszik a Föld árnyékába.

Szakértő segítség

Tömeg ugyan nem volt, de az amatőr csillagvizsgálóknak a Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló munkatársai rögtönzött kiselőadást tartottak a jelenségről, a látványról, a teleszkópokról, mindemellett pedig természetesen minden kérdésre szívesen válaszoltak. Az amatőr csillagászok pedig tapasztalatokat cseréltek és kipróbálták egymás masináit.

 

A távcsövek segítségével a holdfogyatkozáson kívül a Szaturnusz is láthatóvá vált, gyönyörűen megfigyelhető volt a gyűrűje – ez talán még nagyobb sikert aratott.

Az égi jelenség nagyjából fél 2-ig tartott, akkor már égi kísérőnknek csak nagyon kis szelete borult sötétségbe, így lassacskán a legkitartóbbak is pakolni kezdték a látcsöveiket és fényképezőgépeiket, hiszen a látvány java már elvonult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában