Strand

2019.07.24. 09:30

A strandon is kerüljük a nehéz ételt

Nem elég megmártózni a habokban, a folyadékpótlásról gondoskodni kell.

Nagy-Hankó Krisztina

A gyümölcs alapvető táplálék a nyári szezonban

Nyári kánikula ide vagy oda, sokszor a strandon is hajlamosak vagyunk nehéz ételeket enni. Pedig a melegben lassabb az emésztésünk, és ezek a zsíros fogások bizony megterhelik a szervezetünket. Szakértőt kérdeztünk arról, hogy mit javasol a könnyű nyári étrenddel kapcsolatban.

Rizs helyett zöldség

Csitári Nikolett dietetikus azt javasolja, hogy energiaszegényen táplálkozzunk egész nyáron, de főként strandolás alkalmával. Rendszeres időközönként együnk, lehetőleg naponta ötször, az adagokat pedig igazítsuk fizikai aktivitásunkhoz. Fontos, hogy az elfogyasztott ételek nagy részét a zöldség és a gyümölcs tegye ki. Napi 2-300 kalóriával kevesebbet kellene ilyenkor fogyasztanunk, mint az év más időszakaiban – állítja a szakember.

Ha húst eszünk, a burgonya és a rizs helyett zöldségalapú köretet válasszunk. Szerencsés a hal vagy hús hőkezelésénél a natúr vagy grillezett változat. A fehérjebevitelt tejtermékekkel is elérhetjük, de ebben az esetben a magasabb hőmérsékletre való tekintettel óvatosságra int a dietetikus, hiszen ezek nagyon hamar romlanak.

Így fogyasztásuk inkább otthoni körülmények között ajánlott, de mindenképpen olyan helyen, ahol megoldott a hűtés.

Fontosak a rostok

Tartalmazzon rostokban gazdag, lassan felszívódó szénhidrátokat, teljes értékű fehérjeforrást és friss zöldségeket vagy gyümölcsöket. Jó választás például a teljes kiőrlésű kenyér zöldségkrémmel, zabkása vagy müzli. Ebédre jöhet egy gyümölcsleves, nagy melegben tejszín nélkül készítve, és a már említett hús grillezett zöldségekkel. Uzsonnára fogyaszthatunk zöldségrudacskákat fűszeres mártogatóssal. Vacsorára készíthetünk hússal töltött cukkinit, amely akár kapros túrótöltelékkel is ízletes. Hajlamosak vagyunk belevetni magunkat az élvezetekbe, habár manapság már nagyon sok vendéglátóipari egységben árusítanak egészséges ételeket, tehát van alternatíva a hamburger–lángos–palacsinta–gofri-kombóra. A fent említett menüsort akár a strandon is megkóstolhatjuk, de legalábbis ahhoz nagyon hasonlót. Kérhetjük a lángost natúran, sajt és tejföl nélkül, a hekket zöldséges körettel sült krumpli helyett, a palacsinta és gofri mellőzésével lehűtött, darabolt dinnyeszeleteket vagy más gyümölcsöt, amit akár otthonról is vihetünk. De csillapíthatjuk éhségünket korpás snackkel vagy egyéb semleges (nem édes) keksszel is – hangsúlyozta Csitári Nikolett. – A hidratáltság itt is fontos, nem elég megmártózni a habokban, a folyadékpótlásról gondoskodni kell! A cukros üdítők csak rövid időre oltják a szomjat, az alkoholos italokat is inkább hanyagoljuk, mert a hőségben okozhatnak problémát. Legjobb választás a víz vagy a cukormentes ízesített limonádé.

A fagylalt nem tilos!

– Mindenkit megnyugtathatunk, hogy a fagyiról nem kell lemondani – mondta a szakember. – Mindössze ebben az esetben is csak arra kell odafigyelni, hogy lehetőleg vizes alapút válasszunk, gyümölcsöset a tejes helyett, és ha van erre alternatíva, akkor ne tölcsérben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában