Felvételi 2019

2019.07.28. 16:00

A műszaki szakirány a legnépesebb

Fontos szempont, hogy egy dinamikusan fejlődő, érdekes szakmában tudjanak dolgozni.

Pap Gyula

Az Alibbie együttes dobosa, Katona Dániel (középen) szerdán a pontváró rendezvényen, azóta kiderült, anyagmérnök-hallgató lesz

Fotó: Kozma István

Az idén az alapszakok közül műszaki képzésre vették fel a legtöbb jelentkezőt. Műszaki képzésre összesen 19 910-en jelentkeztek idén, közülük több mint 15 ezren első helyen, állami képzésre 18 465-en. A gépészmérnöki szak a legnépszerűbb műszaki képzés, idén több mint ötezren jelentkeztek erre, amely egyébként a hatodik legnépszerűbb képzés az összes egyetemi szak közül.

Érdekes szakma

Szegedi Máté a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán kezd vegyészmérnöknek tanulni. Ez volt az első a választott szakok listáján, szerette a középiskolában a természettudományi tantárgyakat, többek között innen a választás.

– Volt bennem félelem, mert most induló szakirányként nem tudtam felsőbb évesektől tájékozódni a várható kihívásokról – jegyzi meg. Igazából az anyagmérnöki szak felé is kacsintgatott, hiszen az elhelyezkedési lehetőségeknél az gyakrabban szerepel. – Valójában az a fontos a számomra, hogy egy dinamikusan fejlődő, érdekes szakmában tudjak dolgozni, amely megfelelő megélhetést is biztosít – fogalmazza meg. Az egyetemi nyílt napon gyűjtött be sok információt a leendő tanulmányokról, az olajszakirányok különösen felkeltették az érdeklődését. A duális képzésről szóló bemutató is tetszett, adott inspirációt számára.

Könnyű elhelyezkedni

A Gépészmérnöki és Informatikai Kar logisztikai mérnöki szakirányát választotta Komáromi Kristóf a Miskolci Egyetem kínálatából.

– Nagyon érdekelnek ezek a szervezési feladatok, kihívást érzek ebben a szakmában – foglalja össze motivációját. A decemberi nyílt napon bemutatták egy komplett logisztikai rendszer működését, melyet izgalmasnak talált. Egy másodéves hallgató ismerősétől kapott információkat a tantárgyakról, és hogy mire kell odafigyelni a tanulás során. A duális képzésről tartott előadás is tetszett neki, csak sajnos oda nem sikerült bekerülnie. Az egyetem utáni elhelyezkedésről elmondta: sok lehetőségből lehet válogatni. A hallgatók között vannak már ismerősei, részben a röplabdacsapatból, de volt, akivel a felvételi során ismerkedett meg.

Repülésre vágyik

Nagy Marcellt a Budapesti Műszaki Egyetem Járműmérnöki Karára vették fel. A repülők irányába szeretne szakosodni.

– Azért választottam ezt a kart, mert már régóta nagy álmom, hogy pilóta legyek, és repülőmérnöki diplomával könnyen lehetek az – osztja meg elképzelését. Már évek óta jár az Educatio kiállításra, amit minden évben Pesten rendeznek meg, és onnan nagyon sok hasznos információt tudott meg a hallgatóktól, illetve nyílt napon is volt.

– Tudtommal az első két évben mindannyian ugyanazt fogjuk tanulni, járműmérnöki alapismereteket, és utána tudunk repülők, autók, hajók és a vasút irányába szakosodni – vázolja terveit. Elhelyezkedésen még nem gondolkozott, de úgy tudja, a frissdiplomásokat a Wizz Air és a Ryanair előszeretettel alkalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában