szépkorúak közössége

2019.07.18. 10:30

A kreativitás idősebb korban is működik

Az idősekben szunnyadó kompetenciák felélesztésére hoztak létre klubokat.

Detzky Anna

Kreatív foglalkozás

Forrás: A klub fotója

„A nyugdíjasok igényeire reflektálva, kifejezetten tagjai kérésére alakította ki 2016-ban a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány (3.KEMA) az Ageing Kreatív Klub hálózatot, amelynek berkein belül deCORK és Martinkertváros néven munkálkodik egy-egy csoport. Három további közösség pedig szervezés alatt áll. A kezdeményezés célkitűzései többek között, hogy az alkotókedvvel rendelkező idősek kiélhessék kreativitásukat a közös tevékenységek során. Megőrizhessék szellemi, testi és lelki frissességüket” – olvasható a 3.KEMA 2016. évi beszámolójában.

Kiskertet nyitottak

– A deCORK Ageing Kreatív Klub 2017-ben kezdte meg a munkáját, és azóta folyamatosan új tagokkal bővül. Aktív vezetésének és a közreműködő ötven éven felüli alkotóknak köszönhetően már több kiállításon is bemutatták műveiket. Öröm számunkra, hogy 2017 júniusában ünnepélyes keretek között létrejött a Martinkertvárosi ­Ageing Kreatív Klub Gyógy- és Fűszernövény kiskertje is. A közösségi színtér egész napos programsorozattal nyílt meg. A fűszerkert 30–40 nyugdíjasnak és unokájának nyújt folyamatos kikapcsolódási lehetőséget. A telket az önkormányzat biztosította, az eszközöket, szerszámokat, növényeket pályázati pénzből sikerült beszerezni. A 3.KEMA megalakulása óta aktívan kezdeményezi a szépkorúak közösségi tereinek városi szintű kialakítását, köztük sport-, játszó- és fitnesz­parkokat, valamint Szenior Szolgáltató- és Közösségi Ház létrehozását Miskolcon – tudtuk meg dr. Dobos Lászlótól, a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány elnökétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában