gasztrofesztivál

2019.07.30. 16:30

A Derelye Fesztivál igazi közösségi program

„A csernelyi derelye a legényeknek ereje…” – szól a mondás.

Marosréti Ervin

Készül a csernelyi derelye

Fotó: Marosréti Ervin

„A csernelyi derelye a legényeknek ereje…” – szól a mondás az Ózdhoz közeli településen, ahol a hagyományos Derelye Fesztiválon népszerűsítették a falu jellegzetes finomságát. Új helyszínen, az ugyancsak jelképnek számító Sturmán-kastély udvarán tartották meg az eseményt, amely egyszersmind a Csernelyből elszármazottak találkozójának is számított. Gulyással, töltött káposztával és hagyományos krumplitöltelékes derelyével várták a vendégeket.

– A szomszédos falvakból is kaptunk segítséget, hiszen nagyon sokan ellátogattak hozzánk ezen a napon – mondta Csobáné Galambosi Erzsébet, a csernelyi Derelye Fesztivál főszervezője. – A derelyekészítő sátorban nagyjából harmincan dolgoztunk, mindenkinek megvolt a fel­adata, hiszen nem hagyhattuk, hogy bárki is éhen maradjon.

A csernelyi derelye készítésében nem csupán a falubeli asszonyok, hanem már a férfiak is aktívan kivették a részüket.

– Már az egyesület alapításától kezdve itt vagyunk, segítjük a lányok munkáját – tette hozzá Humenyánszki Tamás. – A derelyekészítésnek ugyanis vannak olyan folyamatai, amely nagyobb fizikális munkát igényel, így mi is hasznosnak érezhetjük magunkat. Persze egyértelműen nőuralom van, amit jól bírunk. Hallgatunk rájuk, dolgozunk, de mindezt nagyon jó hangulatban tesszük.

Újabb rendezvény

A falu különleges ételével kapcsolatban szeretnék az egyesület tagjai elérni, hogy előbb-utóbb hungarikum legyen. Ezen az úton néhány lépést már megtettek, de sok feladat vár még rájuk. A felújított közösségi házban a derelyések is kapnak egy szobát, október elején pedig egy újabb szabadtéri rendezvény keretében 150 fiatalnak szeretnék átadni a készítés fortélyát. Hosszú távon ugyanis az a cél, hogy az ifjabbak továbbvigyék a hagyományt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában