Kánikula

2019.06.22. 07:30

Veszélyforrás a kánikula

Senkit se hagyjon hidegen a felforrósodó autó! – tanácsolják a hivatal szakemberei.

Több száz matricát helyeztek már ki eddig országszerte

Folytatódik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) „Ne hagyj az autóban!” elnevezésű matricakampánya.

A kezdeményezés változatlanul arra szeretné felhívni az emberek figyelmét, hogy a hőségben ne hagyják gyermekeiket és házi kedvencüket az autóban.

Figyelmeztet a hőség

A napon percek alatt felforrósodik az autó belseje, és az emberi felelőtlenségnek súlyos egészségkárosodás, rosszabb esetben halál is lehet a következménye.

Várják azon üzletek, áruházláncok, magánszemélyek jelentkezését, akik a matricák jól látható kihelyezésével emlékeztetnék az autóval érkező vásárlóikat, vendégeiket a veszély megelőzésére.

A klímaváltozással együtt járó, rendszeressé vált nyári hőség minden esztendőben figyelmeztet arra, hogy a hőmérséklet emelkedése az élet minden területét érinti.

Ezért is fontos a körültekintés, autósként változtatni kell a megszokott rutinon, amikor a napok egyre melegebbé válnak.

A 30 °C-os melegben, tűző napon parkolva már 10 perc is elegendő ahhoz, hogy az autó szűk, zárt belsejében 70 fokosra forrósodjon a levegő. A Nébih programjának indulása óta már több száz matricát helyeztek ki, a szám hamarosan gyarapodhat.

Szabad a gazdi

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szabad a gazdi elnevezésű kezdeményezésének oldalán további hasznos tanácsok is olvashatóak, melyeket érdemes betartani a kánikulában. A felelős állattartást népszerűsítő program fő célja, hogy arra ösztönözze a leendő gazdikat: vásárlás helyett örökbefogadással és ivartalanítással gondoskodjanak kedvencükről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában