Berzék

2019.06.27. 14:00

Vannak még csodák: övék a ház

Julianna egyedül maradt négy gyermekével. Az egész ország összefogott értük.

Hegyi Erika

Beri Julianna két kisebb gyermekével

Forrás: ÉM

– Valószínűleg csoda történt velünk – fogalmazott Beri Julianna négygyermekes édesanya, amikor azt kérdeztük tőle, miként alakult tél óta az életük.

Bizonyára emlékeznek még olvasóink, hogy legutóbbi karácsonyi Segítünk! akciónk adományait a berzéki óvodának és az oda járó gyerekek családjainak ajánlottuk fel. Akkor bemutattunk néhány nehéz sorsú családot, közöttük Juliannáékat is. Akkor a helyzetük szinte reménytelennek látszott. Az édesanya egyedül maradt négy gyermekével, mert az édesapa tragikus körülmények között autóbalesetben meghalt. Ráadásul az a ház, amiben albérletben laktak, végrehajtás alatt volt, tehát bármikor eladhatták volna a fejük felől. Az pedig azzal járt volna, hogy Julianna gyermekeivel az utcára kerül. Cikkünkre azonban felfigyelt az egyik televíziós csatorna, és riportot készített a családnál. Ezt látta Homonnay Gergely író is, aki közösségi oldalán azonnal országos gyűjtést szervezett a családnak. Körülbelül egy óra leforgása alatt több mint 2 millió forint gyűlt össze Juliannáék javára.

– Szinte hihetetlen, ami akkor történt. Azt sem tudtam, hogy sírjak-e vagy nevessek – mesélte az édesanya.

Fel kell újítani

Azóta a számlájára került a pénz, és nemrég a házat is sikerült megvásárolnia 900 ezer forintért. Azért csak ennyi volt az ára, mert öreg, kis parasztházról van szó. Julianna még várja a tulajdoni lapot, és azután kezdődhet a felújítás. Mert az ingatlan igencsak rossz állapotban van.

– Ki kell cserélni az ajtókat és az ablakokat. Mivel tavaly kéménytüzünk volt, meg­gyengült a födém, amit most egy faoszlop tart. Azt is meg tudnám javíttatni. A nagyfiamnak jó lenne egy külön szoba. Arra gondoltam, hogy a kis­szoba falát megnyitom hátrafelé, és ott lehetne még egy helyiség. Hátul két nagy lyuk tátong a házon, állítólag azért, mert megindult a fal. A fürdőszoba a legnagyobb gondunk, mert ott csak a vécé működik. Azon is gondolkodom, hogy bevezettetem a gázt, hogy a ház fűtése egyszerűbb legyen – sorolja a teendőket az édesanya.

Az adományból kapott pénzt csak a lakhatásukra szeretné költeni. Havi jövedelmük nem sok, 173 ezer forintból kell megélniük ötüknek. Ezt bizony jól be kell osztani, hogy mindenre jusson. A gyerekek sokszor betegek, a 6 éves Valentinát pedig májusban sérvre műtötték. Legutóbb szívzörejt állapítottak meg nála, úgyhogy újabb orvosi vizsgálatok következnek.

Nagyon hálás

Júlia nagyon hálás olvasóinknak is és mindenkinek, akik támogatták őket gyermekruhákkal, pénzzel és tartós élelmiszerekkel. Ez mind-mind nagy segítség volt, hiszen a lelki gondok mellet az anyagiakkal is meg kellett küzdeniük.

– A mai napig sem tudom felfogni, hogy segíthetett nekünk ennyi ember. Jó érzés, hogy sokan mögöttünk állnak, és nekik köszönhetően jobbra fordulhat a sorsunk. A legkisebb fiam, Danika most 2 éves, ha már fogadják az óvodában, elmegyek dolgozni. Olyan munkát kell majd keresnem, ami mellett a gyermekeimet is el tudom látni. Tudom, hogy nehéz lesz, de mindent megpróbálok, hogy a tragédia után kiegyensúlyozott körülmények között nőhessenek föl – fogalmazott az édesanya.


Így történt a szerencsétlen baleset

Karácsony előtt Júlia így mesélte el párja szeptemberi balesetét:

– Épp Levike 3. születésnapját ünnepeltük, a szomszédok átjöttek felköszönteni őt. Egyikük megkérte a páromat, hogy menjenek el kocsival a testvéréhez. El is indultak együtt. Körülbelül fél óra múlva hívott az egyik ismerősöm, hogy szaladjak gyorsan, mert baleset történt. Mire odaértem, már sokan tolongtak a helyszínen, én azonban nem gondoltam még akkor sem, hogy nagy baj van. Megsimogattam Tibi karját, de nem reagált, eszméletlen volt. Kivágták az autóból, majd mentőhelikopterrel szállították kórházba. Akkor is arra gondoltam, hogy a kórházban meggyógyítják, aztán minden rendbe jön, folytatódik az életünk tovább. Még aznap megműtötték. Elállították a belső vérzését és kivették a lépét. Az orvos azt mondta, túl van az egyik életveszélyen. Másnap azonban Tibi meghalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában