elsősegélynyújtás

2019.06.04. 09:30

Újraélesztettek, sebet kezeltek a versenyen

A megye legjobb amatőr elsősegélynyújtói mérték össze tudásukat.

Élethűnek tűntek, de szimuláltak voltak a balesetek

Forrás: Az iskolások fotója

A megye amatőr elsősegélynyújtói mérték össze tudásukat nemrégiben Ózdon. A versenyre 16 csapat nevezett 3 kategóriában, akik közül a szeptemberi országos megmérettetésen a Miskolci Egyetem, a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium és a sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Református Általános Iskola vehet részt.

Sokféle feladat

Felrobbant benzinkanna égési sérültjei, autó- és kerékpáros baleset sebesültjeinek ellátása, újraélesztés és sebkezelés is szerepelt a 48. Országos Elsősegélynyújtó Verseny megyei döntőjének feladatai között Ózdon.

Az élethűnek tűnő, de szimulált baleseteket képzett imitátorok játszották el a város utcáin és közösségi terein. Az ózdiakat is legalább annyira váratlanul érte a sérültek látványa, mint a versenyzőket, akik előre nem ismerhették, hogy milyen baleseti szituációkat találtak ki nekik a szervezők, és milyen sebesüléseket kell ellátni a versenyhelyzetben. Az ötfős csapatoknak fel kellett ismerniük a tünetek alapján a betegséget, sebet, törést, rohamot, eszméletvesztést vagy ájulást. Ez alapján látták el a beteget. A szakszerűséget mentőorvosok és -ápolók értékelték, pontozták. A zsűri figyelte a versenyzők határozott fellépését, az információ átadását a mentő hívásakor és a magabiztos, stabil tudás gyakorlatban történő alkalmazását.

A 8 általános iskolás csapatból a sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Református Általános Iskola, a 7 ifjúsági csapatból a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium, valamint a Miskolci Egyetem bizonyult a legfelkészültebbnek. Ők képviselik Borsod-Abaúj-Zemplén megyét a 48. Országos Elsősegélynyújtó versenyen Zalaegerszegen 2019 szeptemberében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában