Sajó-völgyi levegőminőség

2019.06.04. 11:30

Új szénbányák nyitása és az avarégetés ellen

Megkezdték a Sajó-völgy és Miskolc levegőminőségi tervének felülvizsgálatát.

Szaniszló Bálint

Rendkívül sok káros anyagot égetünk el a kazánokban, kandallókban

Fotó: Vajda János

A Levegő Munkacsoport – többek között – sürgeti a rászorulók fűtési támogatását, a rossz minőségű szenek lakossági használatának beszüntetését, az avar­égetés betiltását és szigorú hatósági fellépést az illegális égetések ellen. Szükségesnek tartja azt is, hogy ne engedélyezzék újabb szénbányák megnyitását a Sajó völgyében és a megyében.

Mindez azért vált szükségessé, mert az elmúlt évek súlyosan szmogos téli időszakai szükségessé tették a Sajó-völgy (Miskolc és környéke) levegőminőségi tervének felülvizsgálatát, amelyet a szakhatóság meg is kezdett.

A közlekedési szennyezés csökkentésére is gondolnak: olyan övezetek kialakítását javasolják, ahová csak a legkevésbé szennyező járművek hajthatnak be.

A Sajó-völgy, benne Miskolc és térsége jelenlegi levegőtisztaság-védelmi intézkedési terve nem felel meg a követelményeknek. Ezért a Levegő Munkacsoport és a Zöld Kapcsolat Egyesület idén év elején a környezetvédelmi hatósághoz fordult, kérve a terv soron kívüli felülvizsgálatát.

Elindult a felülvizsgálat

A civil szervezetek észrevételeit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolc Járási Hivatala – mint környezetvédelmi hatóság – indokoltnak tartotta, és arról adtak tájékoztatást, hogy az év első felében megkezdik a Sajó völgye zóna levegőminőségének javítására készült 2016-os intézkedési program felülvizsgálatát, melyben javaslatokra is számítanak.

F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke az idei szmogos időszak lezárultával tárta a nyilvánosság elé, hogy a 2018. november 1. és 2019. március 31. közötti fűtési főszezon elkeserítő adatokkal szolgált. A szállópor-szennyezés Miskolc legforgalmasabb pontján, a Búza téren például a tavalyi utolsó három hónapban 44 alkalommal, az idei első három hónapban 39 alkalommal lépte túl a köbméterenkénti 50 mikrogramm egészségügyi határértéket. Tavaly négy, illetve idén eddig öt esetben a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöb­értéket is meghaladta a szálló por mértéke.

Mivel fűtünk?

A hatóság – ígértének megfelelően megkezdte a Sajó-völgy levegőminőségi tervének felülvizsgálatát. A Levegő Munkacsoport részletes javaslatcsomagot juttatott el a hatóságnak arról, milyen intézkedéseket tartalmazzon a terv, amelynek végrehajtásával érdemben javítható Európa egyik legszennyezettebb levegőjű térségének állapota.

A Levegő Munkacsoport minden eszközzel sürgeti a rászorulók fűtési támogatását, hogy megfelelő minőségű tüzelőanyagot használhassanak a fűtési szezonban, és ezzel párhuzamosan a ­rossz minőségű szenek lakossági használatának beszüntetését szorgalmazzák. A munkacsoport szerint az avarégetés teljes betiltása is szükséges, és a szigorú hatósági fellépés az illegális égetések – a műanyagokkal és egyéb hulladékokkal való tüzelés – ellen.

Az épületek korszerűsítése, a fűtőberendezések cseréje is jelentős mértékben hozzájárulhat a levegő minőségének javításához. Szükségesnek tartják azt is, hogy eleve ne engedélyezzék újabb szénbányák megnyitását a térségben.

Elektromos autók

A közlekedési légszennyezés mérséklésére olyan települési övezetek kialakítását javasolják, ahová csak a legkevésbé szennyező járművek hajthatnak be: ezek lehetnének majd alacsony kibocsátási zónák.

Kiemelten fontos a közösségi közlekedés fejlesztése és előnyben részesítése, valamint a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása. Az önkormányzatok gépkocsibeszerzéseik során elektromos autókat vásároljanak – mondják –, és ösztönözzék elektromos taxik forgalomba állítását, továbbá létesítsenek dedikált ingyenes parkolóhelyeket töltőállomással az elektromos közautók (autómegosztás céljából) részére. A közautórendszerek (autómegosztás) használatát pedig elsősorban azzal lehetne elősegíteni, ha mindenütt ingyenes parkolást biztosítanának az ilyen járművek részére.

Fák, fák, fák…

A levegő minőségét számottevően javíthatja a zöldterületek megóvása és fejlesztése, bővítése, hiszen a fák természetes légtisztítók és légkondicionálók. Egy dús lombkoronájú fákkal szegélyezett utcában például a szálló por mennyisége mindössze 10–15 százaléka egy csupasz utcában találhatóénak, és a levegője akár 6–10 fokkal is hűvösebb lehet.

A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint mind­ezek mellett elengedhetetlen a hatóságok megerősítése, munkájuk hatásosságának javítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában