Tokaj-Hegyalja

2019.06.12. 15:30

Nem ártott a szőlőnek az eső

Hegyalja: most a gombás fertőzések megelőzésén van a hangsúly.

Bánhegyi Gábor

Itt tart most a természet a Hegyalján

Tavaly egyértelmű volt a helyzet, a telet gyakorlatilag azonnal felváltotta a nyár, a szőlő Tokaj-Hegyalján a megszokotthoz képest hetekkel előrébb tartott az érésben, így a szüret nem szeptemberben, hanem már augusztusban elkezdődött és a tokaji nagyszüret is szeptemberben indult, október helyett.

Fontos a védekezés

Ebben az évben egy kicsit más a helyzet, hiszen a szokatlanul száraz tél és tavasz után hirtelen csapadékossá vált az időjárás. Dr. Molnár Pétert, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökét arról kérdeztük, ez mennyire lehet hatással az idei szőlőtermésre.

– Április 20-ig szokatlanul száraz tavaszunk volt, ami aggodalommal töltötte el a mezőgazdasággal foglalkozókat – mondja dr. Molnár Péter. – Az azóta bőségesen és több hullámban érkező csapadék miatt mára már nagyjából a tavalyihoz hasonló a földek vízkészlete, így a szőlő is megkapja azt a vízmennyiséget, amelyre szüksége van. Jelenleg a virágzás zajlik, így még megjósolhatatlan, hogy milyen termésre számíthatunk. Arra azonban fel kell hívni a gazdák figyelmét, hogy a kiszámíthatatlanul érkező csapadék és az azt követő párás időszak nagyon kedvez a gombás kártevők elszaporodásának, így fokozottan oda kell figyelni a védekezésre. Ebben az időszakban nagyon hamar és könnyen megjelenhet a peronoszpóra, a lisztharmat, és ebben az időszakban még fokozottan kell védekezni botrytis ellen is, ami csak nyár végén, ősz lején hasznos a tokaji szőlőkben, ilyenkor még nagyon kártékony tud lenni. Nem vagyunk még elkésve, de a védekezést nem akkor kell elkezdeni, amikor már megjelentek a gombás fertőzések, hanem ebben az esetben is a megelőzés az, ami nagyon fontos.

Aszúra várva

Tavaly az átlagosnál nagyobb mennyiségű szőlő termett, aszú viszonylag kevés volt.

– A megfelelő aszúsodáshoz nem csupán a botrytis megjelenése fontos, hanem az is, hogy ősz elején legyen megfelelő csapadékmennyiség; és ahhoz, hogy az aszúsodás meginduljon, fontosak a hűvös, párás hajnalok, hogy a szőlőszemek megrepedezzenek, és azon át a gyümölcs héja alá jutva a botrytis ki tudja fejteni a tevékenységét. Tavaly folyamatosan két héttel előrébb tartott az érés, az ősz elején nem érkezett meg az a csapadék, ami ilyenkor hasznos, ezért volt kevesebb az aszú. A fürtök viszont nagyon szépek és érettek voltak, emiatt jó szüretet tudhatott maga mögött a borvidék, és ebből a gyümölcsből nagyon szép és kiegyensúlyozott száraz és édes borok készültek. Reményeink szerint idén valamivel több aszút tudunk majd szüretelni Tokaj-Hegyalján – mondta a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában