Miskolc

2019.06.27. 20:00

Megvédenék a parkjukat a Kiliánban

Az új egészségház miatt fákat kellene kivágni, de a dél-kiliániak ezt nem hagyják.

Tajthy Ákos

Fotó: Ádám János

Új egészségház épülhet rövidesen a Dél-Kiliánban. A létesítményt korábban elnyert pályázati forrás segítségével építené fel az önkormányzat.

Azt senki nem vitatja, hogy a városrésznek új rendelőintézetre van szüksége, a most üzemelő rendelő régóta leromlott állapotban van, ráadásul a szolgáltatóház emeletére való feljutás sokaknak okoz problémát, erről lapunk is többször írt már.

A tervezett létesítmény viszont az Otthon téren épülne meg, és a helyiek információi szerint körülbelül ötven fa kivágásával, valamint egy játszótér megszüntetésével járna. Ilyen áron pedig inkább nem szeretnék az egyébként tényleg vágyott új rendelőket. Ők a régiek felújításához és akadálymentesítéséhez ragaszkodnak.

Abszurdnak tartják

„Először a rendelőben hallottam a tervről, majd később idős asszonyok beszélgettek az Otthon téren, hogy azt a sok szép fát akarják beáldozni a beruházás miatt, de elhinni akkor sem akartam, abszurdnak tűnt” – mondta el lapunknak Radányi Judit, a lakóközösség egyik szó­szólója.

Miután megbizonyosodtak, hogy az egészségház valóban erre a területre épülne, a helyiek szervezkedni kezdtek. Először Bartha Györgyöt, a térség egyik önkormányzati képviselőjét keresték meg, aki június elején egyébként is fogadóórát tartott.

A képviselő ezután szervezett lakossági fórumot, ahová a Miskolc Holding és a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet illetékeseit hívta meg, a lakók pedig a Zöld Kapcsolat Egyesületet, akik szintén aggodalmukat fejezték ki az esetleges értelmetlen környezetrombolás miatt. A fórumon több mint százan jelentek meg.

Az akció eddig nem eredmények nélküli: a két önkormányzati képviselő és a lakók szószólóinak részvételével munkacsoport alakult, melynek az a feladata, hogy alternatívákat dolgozzanak ki az egészségház kialakításáról.

Novák Józsefné és Bartha György is úgy fogalmazott: az új egység megépülése mindenképpen szükséges, ugyanakkor mindketten fontosnak tartják a lakókkal való egyeztetést.

„Magam is kezdeményeztem, hogy az itt élők képviselői egyeztessenek az önkormányzattal. Úgy tudom, egyes elképzelések szerint minimalizálható lenne az építkezés során a fák kivágása, és a játszótér is megmaradhatna” – mondta Novák Józsefné.

„Olyan helyen kell megépíteni az egészségházat, ami a lakóknak is megfelel, ez nem vitás. Ezt a fórumot viszont nem most kellett volna megtartani, hanem úgy három éve, és akkor már a tervek is a lakossági igényeket figyelembe véve készülhettek volna el” – tette hozzá Bartha György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában